Conferinţa anuală a Fundaţiei pentru Sănătate - Premii speciale pentru oameni speciali
Timp de două zile, Sala Mare a Primăriei Oradea a găzduit conferinţa anuală a Fundaţiei pentru Sănătate, având, în acest an, ca temă "Medicul şi societatea". Cu acest prilej, au fost decernate premiile "Dr. Marta Buteanu", distincţii ce se acordă unor personalităţi ale lumii medicale care au contribuit la îmbunătăţirea asistenţei medicale în judeţul Bihor. În acest an, aceste aprecieri au revenit dr. Raed Arafat, dr. Gheorghe Bumbu şi dr. Olivia Ligia Burtă.
Vineri şi sâmbătă, Oradea a găzduit o manifestare ştiinţifică care a avut ca invitaţi personalităţi ale lumii medicale din România: dr. Raed Arafat, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Mircea Cinteză, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti etc. Pe lângă activitatea academică a conferinţei, când au fost prezentate o serie de comunicări ştiinţifice de către medicii orădeni, dar şi alţi specialişti din mediul universitar, sâmbătă a avut loc şi un moment mai formal, cel al decernării premiilor "Dr. Marta Buteanu", pentru cadrele medicale care au avut un rol semnificativ în dezvoltarea sistemului medical din Bihor. Marta Buteanu, din Beiuş, a fost primul medic femeie care a obţinut gradele universitare. Tatăl ei era nepot de frate al renumitului tribun al lui Avram Iancu, Ioan Buteanu. Este înmormântată în cavoul familiei de la Beiuş. Doctorul Foldes Adalbert, gazda evenimentului, a fost cel care a anunţat cele trei personalităţi cărora le vor fi înmânate distincţiile Fundaţiei pentru Sănătate. Prima personalitate căreia i s-a înmânat acest premiu este dr. Raed Arafat, care a jucat un rol esenţial în medicina de urgenţă. Colegului său, dr. Hadrian Borcea, şeful UPU de la Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea i-a revenit onoarea să citească "laudatio". Acesta a subliniat că Raed Arafat nu s-a format doar ca medic, ci şi ca persoană care vrea să rezolve unul dintre cele mai grele momente din viaţă ale unui om, cel al suferinţei şi bolii. "Întreaga perioadă de formare a medicului Arafat are la bază voluntariatul. Instruit ca voluntar, a început să ofere mai departe această ştiinţă, găsind oameni să-i instruiască", a subliniat dr. Hadrian Bocea. Cel de-al doilea premiu a revenit dr. prof. univ. Gheorghe Bumbu, renumitul urolog orădean. Cel care a vorbit despre omul şi medicul Bumbu a fost dr. Adrian Duşe, care a punctat evoluţia profesională a doctorului urolog în cei 32 de ani de activitate. "Sunt onorat să primesc acest premiu, mai ales că vine de la o colegă, dr. Marta Buteanu, cu un profil intelectual deosebit, care vine dintr-o familie de intelectuali", a precizat dr. Gheorghe Bumbu. Cea de-a treia distincţie a revenit dr. Olivia Ligia Burtă, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea. "Laudatio" a fost citit de dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea. Acesta a subliniat faptul că încă din facultate, dr. Olivia Ligia Burtă a debortat de energie, iar acum cele 24 de ore ale unei zile, nu îi sunt suficiente pentru toate proiectele pe care şi le-a propus şeful Centrului de Transfuzii. "Această recunoaştere e o provocare. Reprezintă o motivaţie în plus pentru a face ceea ce mi-am propus", a declarat dr. Olivia Ligia Burtă.
O serie de comunicări şţiinţifice
În partea a doua a conferinţei de sâmbătă, a avut loc o serie de comunicări ştiinţifice, la care a luat parte şi fostul ministru al sănătăţii Cseke Attila. Cel care a deschis seria manifestărilor academice a celei de-a doua zi a conferinţei, a fost dr. Raed Arafat, care a vorbit depre "Transformarea medicului ca imagine a profesionistului în societatea modernă". Au mai fost prezentate concluziile unui studiu realizat de Centrul de Studii asupra transformărilor sociale, privind percepţia medicului de către comunitate, un studiu prezentat de Floare Chipea şi Adrian Hatoş, de la Facultatea de Studii Socio-Umane a Universităţii din Oradea. De asemenea, au mai vorbit managerii Gheorghe Carp (Importanţa Socială a medicului), şi Ovidiu Laurean Pop (Medicina Bazată pe dovezi), medicul Gabriel Mihalache (Legea malpraxisului: ce este ea azi şi ce ar trebui să fie), economistul Simona Ardelean (Spitalul Public în faţa provocărilor postmoderne) şi medicul Marius Chipurici (Studii clinice. Interferenţe sociale).
ORIBIL SI DEZGUSTATOR CUM SI-AU DAT LIMBI UNU,ALTUIA.
DEZUMIDIFICARE, USCARE CONSTRUCTII NOI SI VECHI: SISTEME STOP IGRASIE,....