117 specialiști din țară și străinătate au participat, în perioada 5-7 decembrie, la „Romanian and Hungarian CTO Workshop”, un eveniment dedicat cardiologiei intervenționale și cateterismului cardiac.

Conferința a fost organizată pentru prima dată în 2022, aflându-se în prezent la a treia ediție. Evenimentul de anul acesta, unic în România și în Sud-Estul Europei, a fost realizat în colaborare cu partenerii din Debrețin, Ungaria și s-a bucurat de un număr mare de participanți și de cazuri de specialitate complexe. Organizatorii și-au propus să aducă la un loc specialiști de vârf pentru un eveniment interactiv, care a îmbinat cursuri teoretice, discuții deschise și cazuri practice. Acesta s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, iar agenda a cuprins: 7 cazuri live transmise din laboratorul de cateterism cardiac al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor și realizate de echipe de 2 operatori români și un supraveghetor internațional, 4 cazuri live transmise de la laboratorul de cateterism din Debrețin, discuții cu participanții cu privire la tehnicile medicale folosite, prezentări de caz, cu accent pe dezvoltarea abilităților specifice, discuții despre cazurile medicale cu grad ridicat de complexitate.
În cadrul transmisiilor live, au fost abordate cazuri de o complexitate ridicată, printre care cazul unui pacient de 44 de ani, cu transplant cardiac, cu vasul principal al inimii (artera descendentă anterioară) cu ocluzie cronică și cazul unui pacient de aproximativ 50 de ani, cu obstrucție cronică de arteră descendentă anterioară, instrumentat inițial la Târgu Mureș și Londra, dar operat cu succes în Oradea. De asemenea, o tehnică specială numită hydraulic plaque modulation, patentată de dr. Mauro Carlino, a fost prezentată pentru prima dată într-o conferință live.
Evenimentul a întrunit 117 specialiști din România, Ungaria, Croația, Africa de Sud, Egipt, Austria, Italia, Franța, Germania, Belgia, Suedia, Polonia, Cehia, Belgia, Armenia, Finlanda, Israel, Elveția. Printre specialiștii invitați la conferință s-au regăsit nume cu rezonanță în domeniul cardiologiei intervenționale, precum: prof. Imre Ungi (Szeged), prof. Alfredo Galassi (Palermo), dr. Mauro Carlino (Milano), dr. Daniel Weilenmann (St. Gallen), Laurent Drogoul (Franța), dr. Claudiu Ungureanu (Belgia). Conferința s-a desfășurat la Hotel Ramada, din Oradea, iar participanții au fost primiți cu un mesaj de bun venit din partea dr. Gheorghe Carp - managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, dr. Virgil Popa – medic coordonator al Laboratorului de angiografie, cateterism cardiac și cardiologie intervențională, prof. dr. Mircea Ioachim Popescu, dr. Mihnea Traian Nichita-Brendea și dr. Tibor Szuk.
Comitetul director s-a format printr-o frumoasă colaborare între specialiștii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor: dr. Virgil Popa, dr. Mihnea Traian Nichita-Brendea și specialiștii din Debrecen: dr. Tibor Szuk, dr. Ferenc Gyory, dr. Imre Ungi. În completare, comitetul de organizare a fost compus din experți ai centrelor de excelență din Oradea, Cluj-Napoca Brașov, Iași, București: dr. Andras Meșter, dr. Alexandru Achim, dr. Mihai Cocoi, dr. Alexandru Ispas, dr. Iulian Matei și dr. Andrei-Mihnea Roșu.
Evenimentul a fost organizat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, Universitatea din Debrețin, Colegiul Medicilor Bihor, Societatea de Cardiologie (Ungaria) și Asociația Medicală de Învățământ în Cardiologie Intervențională.