Alcool la nuntă, alcool la botez, alcool la fiecare chef, alcool la înmormântare. Românul are o relaţie "privilegiată" cu alcoolul prin intermediul tradiţiei, iar acest lucru se vede clar în statistici. Ţara noastră este pe locul cinci în Europa, cu un consum de 14,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor, 8,9% din decesele înregistrate anual având la bază consumul în exces al acestuia.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a fost ieri gazda mesei rotunde "Prevenirea și combaterea consumului de alcool - o temă mereu de actualitate", organizată în cadrul Campaniei "Luna iulie - luna naţională a informării despre efectele consumului  de alcool". Printre participanţi s-au aflat directorul executiv şi directorul adjunct al DSP Bihor, Daniela Rahotă, respectiv Zoia Bitea, psihiatrul Gavril Cornuţiu, neonatologul Valeria Filip, psihologul Monica Rotar, medici, poliţişti şi specialişti în prevenţie.

"Nunta, botezul, petrecerile, până şi înmormântările sunt stropite în România din plin cu alcool. Acesta ne însoţeşte toată viaţa, iar dacă această cărare a plăcerii este bătătorită se ajunge la consumul în exces şi apoi la dependenţă. Adicţia poate fi privită aşadar ca un fenomen natural în România, fiind şi imposibil de combătut. Tinerele însărcinate trebuie să ştie că orice pahar de alcool băut îşi lasă amprenta asupra sistemului nervos aflat în formare al fătului şi că în unul din 14 cazuri duce la probleme grave în ceea ce priveşte nou-născuţii. La tinerii care consumă alcool înainte de 16 ani riscul de a deveni alcoolici creşte cu 50%. La oamenii în vârstă alcoolul dublează riscul unui infarct. Mai trebuie ţinut seama şi de faptul că alcoolul poate face ravagii şi mai mari asociat cu un stil de viaţă nesănătos", a spus Gavril Cornuţiu.

Consumă alcool pentru că "e cool"

Specialista în neonatologie Valeria Filip a explicat că alcoolul pătrunde prin placentă şi poate cauza modificări grave în dezvoltarea fătului.

"Dacă se consumă alcool în primele 12-16 săptămâni de dezvoltare a fătului, acesta pătrunde prin placentă şi poate duce la malformaţii. Totuşi, sunt puţine studii cu privire la sindromul alcoolismului fetal. Şi nu doar în România", a spus Valeria Filip.

În primele luni de viaţă, alcoolul consumat de mamă se transmite la făt prin laptele matern şi poate crea dezechilibre în dezvoltarea micuţului. Mai târziu, intervine teribilismul adolescentin.

"Sunt o mulţime de cauze ce îi fac pe tineri să consume alcool. Alături de dorinţa de integrare în grup, de modelele văzute în familie, pentru că e la modă sau e cool, tinerii beau alcool pentru că le creează o aşa-zisă stare de bine. În urma consumului de alcool creşte probabilitatea de a face sex neprotejat sau alte lucruri care le pot schimba radical tinerilor viaţa. În plus, o tânără care consumă alcool va deveni la un moment dat mamă şi nu e sigur dacă se va putea abţine. Legea care le interzice societăţilor să vândă alcool minorilor e o glumă proastă. Încă din clasele primare există copii care consumă alcool", a spus psihologul Monica Rotar.

Conform statisticilor Uniunii Europene, România este pe locul 5 la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 14,4 litri, fiind depăşită doar de Belarus (17,5 litri), Republica Moldova (16,8 litri), Lituania (15,4 litri) şi Rusia cu 15,1 litri. În ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de consumul de alcool, în România sunt 8,9%, în timp ce în primele patru ţări, rata este cuprinsă între 30,5% şi 34,7%. În topul băuturilor consumate, pe primul loc este berea (50%), pe locul doi vinul (29%) şi pe locul trei spirtoasele (21%).