Coordonatorul SMURD România, în vizită la Oradea
Coordonatorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcere din România, dr. Raed Arafat, s-a aflat în Oradea, sâmbătă, când a efectuat o vizită la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean şi la Spitalul Clinic de Copii, unde va lua, în curând, fiinţă o unitate similară. Oficialul a purtat discuţii legate de serviciile de urgenţă din Bihor cu reprezentanţii locali ai instituţiilor de profil.
În cursul dimineţii, oficialul a participat la o conferinţă de presă, desfăşurată la Consiliul Judeţean, alături de prefectul judeţului, Ilie Bolojan, dr. Hadrian Borcea, coordonatorul SMURD Bihor, dr. Tiberiu Bondar, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor şi de col. Nicodim Oltean, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" Bihor. Potrivit prefectului judeţului Bihor, Ilie Bolojan, dintre cele 1.500 de ambulanţe ce vor fi achiziţionate în scurt timp de Ministerul Sănătăţii Publice, în urma unor analize preliminare, Bihorului îi vor reveni, probabil, între 20 şi 30 de autosanitare de mai multe tipuri. Unul dintre criteriile principale în funcţie de care vor fi repartizate maşinile este atingerea unui timp cât mai bun de sosire la locul solicitărilor, iar pentru a se evita orice interpretări legate de aceasta, distribuţia va fi efectuată direct fiecărei substaţii în parte şi nu prin intermediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Pentru evitarea subiectivismului în analiza necesităţilor fiecărui judeţ în parte, aceasta va fi efectuată de reprezentaţi ai SJ de Ambulanţă din judeţe diferite. În ceea ce priveşte animozităţile dintre o parte dintre cadrele medicale ale celor două servicii: Ambulanţă şi SMURD, dr. Hadrian Borcea a precizat că situaţia este pe cale să se rezolve, fiind, în fapt, vorba de neînţelegeri nu între cele două instituţii, ci particulare, între anumite cadre medicale. "Trebuie să existe o colaborare între SMURD, Ambulanţă şi ISU, şi recunoaştere a competenţelor fiecăruia, astfel încât să nu mai existe divergenţe. Pe de o parte, aceste servicii trebuie să fie complementare, nu concurente, iar pe de alta, trebuie să primeze interesul cetăţeanului şi nu micile orgoliile personale ale cadrelor medicale", a declarat dr. Raed Arafat.
În altă ordine de idei, deşi iniţial au fost propuse lucrări de reabilitare majore la actualul UPU al Spitalului Clinic Judeţean, care ar fi necesitat aproximativ 2-3 milioane lei, acestea nu se justifică având în vedere că peste doi ani, acestea vor fi preluate de viitorul Spital de Urgenţe. Pentru că spaţiul în care funcţionează actualul UPU este totuşi necorespunzător, vor fi efectuate doar lucrări minime de recompartimentare şi reamenajare a acestuia, în valoare de circa 3.000 lei, pentru punerea în funcţiune a noii aparaturi medicale de urgenţă primită în cadrul programului derulat cu guvernul Elveţian.
Dr. Raed Arafat a mai afirmat că, în urma donaţiilor făcute de populaţie în cadrul campaniei de strângere a fondului aferent celor două procente din impozitul anual pe care cetăţeanul le datorează statului, SMURD România a primit suma de 1,6 milioane de lei, dintre care 9.300 lei au fost donaţi de către judeţul Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.