Numărul persoanelor din Bihor infectate cu virusul care provoacă Covid-19 a crescut de sâmbătă, 8 mai, până duminică dimineața cu 32. În Bihor, de la începutul pandemiei, numărul total de cazuri a ajuns la 28.843.

Conform datelor centralizate la nivel județean de Instituția Prefectului Bihor, duminică, 9 mai, 45 de persoane erau internate la ATI, iar 26.742 vindecate, de la începutul pandemiei. Numărul cazurilor noi a crescut de sâmbătă până duminică cu 32, iar numărul total de cazuri active, la zi, este de 745. Numărul total al persoanelor decedate, de la începutul pandemiei, a ajuns în Bihor la 1.356.

Până duminică, au fost administrate 164.124 doze de vaccin în Bihor, s-au vaccinat cu ambele doze (prima doză și rapel) 65.494 și au fost înregistrate 57 de reacții adverse.

În Oradea, incidenţa cazurilor Covid-19 continuă să scadă, ajungând duminică dimineaţa la 1,33 cazuri raportate la mia de locuitori, orașul de pe Crișul Repede încadrându-se în scenariul verde.

Măsuri de ordine publică

Pe de altă parte, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, în intervalul 08 mai 2021, ora 8.00 - 9 mai 2021, ora 8.00, structurile teritoriale MAI din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională.

„Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Prefectura Bihor.

Echipe mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1525 de persoane carantinate și 445 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 110 societăți comerciale și 35 de mijloace de transport în comun.

Potrivit documentului, în urma controalelor au fost aplicate 151 de sancțiuni contravenționale, din care 79 cu avertisment scris și 72 cu amenzi în valoare de 36.750 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. În aceste misiuni au fost implicați 155 de polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 73 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 8 au fost angrenați la centrele de carantină, iar 20 au acționat în patrule mixte aplicând 18 sancțiuni contravenționale din care 8 cu avertisment scris și 10 cu amenzi în valoare de 5.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Echipaje ale ISU BH au asigurat acțiunea de transport vaccinuri împotriva Covid-19. În vederea verificării modului de respectare a măsurilor de protecție împotriva Covid-19, pompierii militari ai ISU BH au efectuat un control independent. „Personalul ISU BH coordonează în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 11 cadre ale ISU Crișana”, se precizează în comunicat.

„Este de datoria noastră să susținem efortul sanitar și să ajutăm la combaterea pandemiei. Pentru a aduce Bihorul mai aproape de atingerea imunității comunitare este foarte important să ne vaccinăm în număr cât mai mare. Până în prezent suntem peste 100.000 de bihoreni vaccinați. În plan logistic, la nivelul județului, suntem bine organizați. Vă îndemn să utilizați facilitățile puse la dispoziție de autorități și să vă vaccinați pentru o revenire cât mai rapidă la normalitate”, afirmă Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor.