Numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 a crescut cu 73 de sâmbătă, 27 februarie, până duminică, 28 februarie. Numărul de teste efectuate în acelaşi interval de timp a fost de 423. În acest moment, sunt 739 de cazuri active de Covid-19 în judeţul Bihor.

Conform informaţiilor transmise de DSP Bihor, duminică, 28 februarie, erau inetrnate la ATI 30 de persoane. Informarea mai arată că din 21.452 de cazuri de la începutul pandemiei şi până în prezent, 19.779 de cazuri au fost videcate.

În ceea ce priveşte persoanele vaccinate, de sâmbătă până duminică, s-au vaccinat 394 de persoane. În total, numărul de persoane vaccinate cu ambele doze (prima doză și rapel) este de 17.332. Totalul reacţiilor adverse este de 34, iar numărul total de doze de vaccin pierdute este 29.
În ceea ce priveşte scenariul pe UAT-uri, Oradea continuă să fie în scenariul galben, numărul de cazuri crescând, de vineri până duminică, de la 1,51 la mie la 1,77 la mie. Tot în scenariul galben se află: Vârciorog, Borş, Valea lui Mihai, Săcădat, Bulz, Şimian, Bratca, Şinteu, Abram, Auşeu, Bulz. În scenariul roşu se află localităţile Vaşcău, cu 3,30 la mia de locuitori, şi Sălăcea, cu 6,82 la mia de locuitori.

Măsuri de ordine publică

Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea în intervalul 27 februarie, ora 8.00 - 28 februarie, ora 8.00, echipe mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1.359 persoane carantinate și 482 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 105 societăți comerciale și 11 mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 197 sancțiuni contravenționale, din care 89 cu avertisment scris și 108 cu amenzi în valoare de 37.500 lei pentru nerespectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. În aceste misiuni au fost implicați 223 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 55 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 25 au acționat în patrule mixte, aplicând 31 de sancțiuni contravenționale din care 18 cu avertisment scris și 13 cu amenzi în valoare de 6.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana Bihor (ISU BH) a fost implicat în misiunea de transport personal medical. În vederea verificării modului de respectare a măsurilor de protecție împotriva Covid-19, pompierii militari ai ISU BH au efectuat 1 control independent, în cadrul căruia au aplicat 5 avertismente în baza Legii nr. 55/2020. Personalul ISU Bihor coordonează în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 12 cadre ale ISU Crișana.

Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, precizează: „Ținând cont de apariția în spațiul european a unor tulpini de coronavirus cu grad ridicat de contagiune, precum și de traficul intens înregistrat la frontiera Bihorului, de zeci de mii de persoane, ne luăm precauțiile necesare pentru a întâmpina un al treilea val al pandemiei. În același timp, campania de vaccinare rămâne o prioritate pentru noi, fiindcă face posibilă revenirea la o viață socială fără restricții. Până când vom atinge însă imunitatea comunitară, fac un apel către toți bihorenii să fie precauți, responsabili și să respecte regulile sanitare, pentru că și-au dovedit eficiența. În felul acesta vom contribui, fiecare dintre noi, la efortul comun pe care îl facem în aceste zile cu toții, împreună”.