Conform statisticilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, în weekend, în Bihor, numărul cazurilor a crescut cu două, de la 44 vineri, la 46 duminică. În același interval, în județ au fost vindecate trei persoane. La nivel național a fost un weekend de doliu, cu 32 de decese.

Duminică, în județul Bihor erau confirmate 46 de cazuri cu Covid-19, 667 de persoane erau în carantină și 2.756 auto-izolate la domiciliu. Vestea bună era că, în total, de la primele cazuri înregistrate în județ, 5 persoane se vindecaseră.

La nivel național situația era însă tragică. Vineri s-au înregistrat cele mai multe cazuri de Covid-19 confirmate în 24 de ore, de la începutul pandemiei, 445. Acestea au mai scăzut puțin sâmbătă – 430, și substanțial duminică – 251. De vineri și până duminică s-au înregistrat 32 de deces, de la 116 vineri, la 148 duminică (sâmbătă, numărul acestora ajunsese la 141).

Până duminică, 5 aprilie, pe teritoriul României se efectuaseră 38.623 de teste, erau confirmate 3.864 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19, 374 fiind declarate vindecate și externate. La ATI, erau internați duminică 141 de pacienți. 15.980 de persoane erau în carantină și 108.810 în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

401 cetățeni români din străinătate erau confirmați, duminică, infectați cu Covid-19, cei mai mulți în Spania (129), Italia (236) și Franța (15). De la începutul epidemiei și până duminică, 27 de cetățeni români aflați în străinătate decedaseră.

 

Amenzi și sancțiuni

Sâmbătă și duminică, polițiștii bihoreni au efectuat 1.999 de misiuni de verificare la domiciliu a persoanelor aflate în izolare, au însoțit 25 de convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare sau izolare, precum și 4 misiuni de transport persoane. Jandarmii bihoreni au însoțit 10 convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare sau izolare și au asigurat măsuri de pază și protecție la nivelul a 4 centre de carantină active.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Crișana au efectuat două misiuni de transport ale persoanelor care au intrat în țară către centrele de carantină de la nivelul județului, respectiv către limita de județ, de unde au fost preluate de către echipaje din județele respective. De asemenea, angajații ISU Crișana au desfășurat misiuni de asigurare la centrul de triere PTF Borș. Pentru nerespectarea măsurilor dispuse de Guvern pe timpul stării de urgență au fost aplicate 139 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 388 de mii de lei.

La nivel național, de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până duminică, fuseseră plasate în carantină 1.600 de persoane care nu respectaseră perioada de autoizolare. De asemenea, 55 de persoane ajunseseră în carantină 14 zile pentru că părăsiseră locația în care fuseseră plasate. Până duminică au fost întocmite, 310 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor iar sâmbătă și duminică 7.935 de persoane, care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei, se aleseseră cu amenzi de puțin peste 20 de milioane de lei.