Una din 9 persoane suferă de diabet, mai exact, 11% dintre români. Obezitatea este și ea o pandemie cronică care a evoluat mult în România în ultimele trei decenii. Cele două sunt afecțiunile cel mai des întâlnite printre bolnavii care ajung în stare gravă în spitalele covid.

Bolile de tipul obezităţii şi diabetului intră în calculul riscului de infecţie cu SARS-CoV-2. Sunt peste 145 de modele de predicţie ale infecţiei, iar peste 50 de modele prognostice au fost deja publicate (progresie severă, mortalitate, admisia în ATI, intubare, durata spitalizării).

Obezitatea creşte riscul de infectare cu SARS CoV-2 , după contact, cu 25-40%, în funcţie de magnitudinea obezităţii şi de scorul folosit. Între indicele de masă corporală şi riscul de infecţie cu noul coronavirus există o relaţie, după ce indicele de masă corporală depăşeşte 30-39 de kilograme pe metru pătrat, riscul se plafonează.

„Virusul SARS CoV-2 vine la pacienţii bolnavi de diabet şi obezitate pe un plămân deja afectat. Mecanismele funcţionale respiratorii sunt afectate la bolnavii de obezitate iar presiunea intra-abdominală crescută duce la ascensionarea diafragmei şi la suprasolicitarea muşchilor respiratorii şi, în timp, la scăderea acestor muşchi. Aceste modificări se traduc în scăderea capacităţii funcţionale şi capacităţii vitale pulmonare. La pacientul obez şi diabetic apare şi neuropatia autonomă pulmonară, care se manifestă şi prin disfuncţie simpatică şi parasimpatică, dar şi afectează modificarea calibrului căilor aeriene. În plus, apare un răspuns ventilator deficitar la hipoxie. Toate acestea favorizează infecţia şi, ca să punem cireaşa pe tort, în diabetul zaharat poate să apară şi neuropatia nervului frenic care accentuează şi mai mult disfuncţia pulmonară. Chiar dacă este puţin cunoscută această complicaţie pulmonară în diabetul zaharat şi chiar dacă există afectare pulmonară în obezitate, aş vrea să subliniez că pacientul cu diabet şi obezitate nu este numai un pacient cu afectare pulmonară”, susține medicul Nicolae Mircea Panduru, specialist în Diabet şi Nutriţie, într-un articol pe Mediafax.

Într-un scor calculat de medicii specialişti din cadrul MedLife, cu ajutorul aplicaţiei  CovidSAFE, scorul creat de aceştia arată că obezitatea poate creşte riscul de infecţie cu 6-33%, în funcţie de ceilalţi parametri ai scorului şi de magnitudinea obezităţii. În ceea ce priveşte diabetul zaharat, studiile arată că această boală, cu sau fără complicaţii, este cea mai importantă comorbiditate  care influenţează riscul de infecţie cu SARS-CoV-2, după infarctul miocardic.

În cazul scorurilor de risc, diabetul creşte riscul cu 5-35%, în funcţie de controlul glicemic, complicaţii şi comorbidităţi. Toate aceste scoruri reuşesc să identifice undeva între 73 şi 81% din pacienţii care urmează să se infecteze cu SARS CoV-2.

Mai rău este că obezitatea nu afectează doar riscul de infecţie, ci şi riscul de evoluţie severă a bolii. Într-o meta-analiză pe şase studii care a cuprins peste 3.200 de pacienţi, obezitatea a fost asociată cu o creştere a riscului de internare în Terapie Intensivă cu 21% și cu o creştere de 105% a riscului de ventilaţie mecanică. Acest risc s-a menţinut indiferent de grupa de vârstă, fie că e vorba de tineri, fie că e vorba de persoanele în vârstă.

Şi diabetul zaharat influenţează riscul de infecţie severă cu covid-19. Într-o meta-analiză care a cuprins peste 28 de studii şi peste 7.000 de pacienţi, s-a raportat că peste 78% din pacienţii investigaţi, infectaţi cu noul coronavirus, au avut un curs clinic bun şi 20% din ei au prezentat un curs clinic sever (admiterea la terapie intensivă, sindromul de detresă respiratorie sau necesitatea de ventilaţie mecanică). Diabetul este pe locul cinci între cei mai importanţi factori de risc.

În concluziie, persoanele care suferă de diabet sau obezitate trebuie să se protejeze mai atent, să respecte normele de igienă sanitară și să evite locurile aglomerate.