De luni, 24 noiembrie 2008, începe campania de vaccinare contra cancerului de col uterin
Aproximativ 110.000 de eleve de clasa a IV-a vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin, începând de luni, 24 noiembrie 2008, în cadrul unei campanii naţionale demarate de Ministerul Sănătăţii Publice, bugetul alocat fiind de 23 milioane de euro.
Sunt necesare măsuri urgente
Una din principalele concluzii ale evaluării stării de sănătate a populaţiei este că riscul de a dezvolta o afecţiune oncologică, respectiv cancer, este foarte mare. Potrivit statisticilor, în România sunt diagnosticate în fiecare an circa 3.500 de femei cu cancer de col uterin, iar peste 2.000 mor din cauza acestei boli. Aceste cifre plasează România pe primul loc în Europa în privinţa numărului cazurilor de cancer de col uterin, înaintea Bulgariei şi Slovaciei.
Imunitate pe viaţă
Primul vaccin împotriva cancerului de col uterin se găseşte de puţin timp şi pe piaţa farmaceutică din România. Vaccinul este deja disponibil în farmacii şi se adresează cu precădere tinerelor între 16 şi 26 de ani, care nu şi-au început viaţa sexuală. Silgard este un vaccin recombinat tetravalent împotriva virusului papiloma uman (HPV). Potrivit producătorului, compania Merck Sharp&Dohme, Silgard este singurul vaccin care previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase, verucile genitale şi alte afecţiuni cauzate de cele patru tipuri de HPV (6, 11, 16 şi 18), atunci când este administrat persoanelor care nu au fost infectate cu aceste tipuri de virus. În funcţie de sfatul medicului şi de rezultatele testului Papanicolau, vaccinul poate fi recomandat şi femeilor de peste 26 de ani şi conferă imunitate organismului împotriva afecţiunilor amintite, pentru tot restul vieţii.
Şedinţe cu părinţii
Vaccinul se va administra în trei doze, pe o perioadă de şase luni, prima urmând să fie administrată începând de luni şi până la jumătatea lunii decembrie. Cea de-a doua doză va fi administrată în cursul lunii ianuarie 2009, iar ultima în luna mai a anului viitor. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că niciun copil nu va fi vaccinat dacă părinţii acestuia nu îşi dau acordul scris în acest sens. Astfel, în cel mai scurt timp, unităţile de învăţământ trebuie să organizeze şedinţe cu părinţii, la care vor fi invitaţi şi medici, pentru a-i informa despre campania de vaccinare, dar şi despre riscurile existente în cazul nevaccinării. "Părinţii care refuză vaccinarea trebuie să completeze o declaraţie de refuz şi în acest caz ei vor fi singurii responsabili de ce se va întâmpla în viitor cu copilul lor", a declarat ministrul.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că vaccinul va fi făcut de medici specialişti, nu de cadrele medicale din şcoală, iar în contractul cadru din 2009 această activitate va fi regândită.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.