Două focare de trichineloză, în doar trei zile
Din cauza consumului de carne de porc nepreparată termic, o familie din Aleşd a fost afectată de trichineloză. Focarul a fost depistat în cursul zilei de vineri, 26 martie, când membrii familiei, doi adulţi şi doi copii, dintre care unul în vârstă de opt ani, s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Oradea pentru consult medical. În urma analizelor efectuate, aceştia au fost diagnosticaţi cu trichineloză. Familia a consumat carne de porc (cârnaţi afumaţi), care a fost ţinută în pod de la sărbătorile de iarnă din cursul anului trecut. Carnea provine de la o familie înrudită cu aceasta, din satul Cerişa, judeţul Sălaj. Două dintre cele patru persaone afectate au făcut din păcate diverse forme de complicaţii.
La numai două zile după incident, mai exact în cursul zilei de luni, o altă familie (doi adulţi şi un copil) din Oradea s-a deplasat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Oradea, prezentând simptome de trichineloză. Examenele medicale efectuate aici au pus în evidenţă existenţa aceleiaşi trichinella spiralis. De altfel, ambele familii sunt înrudite cu cea din Sălaj, care, de asemenea, a fost nevoită să se interneze într-un spital, se pare că din Zalău, pentru urmarea unui tratament medical.
În prezent, Direcţia Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentaţiei (DVSA) Bihor efectuează investigaţii la locul de provenienţă a cărnii. "Din păcate, oamenii se prezintă la medic abia la o săptămână sau două de la apariţia semnelor bolii. După manifestarea simptomelor febră, dureri abdominale, diaree, edeme şi tumefacţii, în special la nivelul capului, pot apărea complicaţii foarte grave, locul de elecţie pentru închistarea larvelor de trichinella spiralis fiind musculatura (de la nivelul gambelor, coapselor, al diafragmului, din zona cefei, sau la nivelul muşchilor intercostali). Uneori pot apărea reacţii alergice la nivelul musculaturii cardiace, al sistemului nervos sau plămânilor", ne-a precizat dr. Sonia Drăghici, directoarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Oradea.
Alte complicaţii care pot apărea din cauza neprezentării din timp la medic sunt reacţiile alergice ale măduvei spinării sau encefalului, sau chiar la nivelul plămânilor. Complicaţiile care apar pot conduce la incapacitate de muncă.
Rozătoarele sunt răspunzătoare de transmiterea bolii, porcul fiind o gazdă intermediară a trichinellei spiralis.
Conform legii, după sacrificarea unui porc, oamenii sunt datori să se deplaseze la cel mai apropiat dispensar veterinar pentru efectuarea examenului trichineloscopic al cărnii. "Din păcate, neglijenţa oamenilor, precum şi ruşinea de a se prezenta la medicul veterinar pentru efectuarea acestei examinări poate să determine situaţii neplăcute de contractare a trichinelozei, în cazul în care carnea de porc a fost infestată".
Există riscul apariţiei aceluiaşi pericol şi în apropierea sărbătorilor de Paşti. Pentru a evita aceste situaţii neplăcute, conducerea spitalului a ţinut să atragă atenţia persoanelor avizate să se deplaseze la dispensarele medicale veterinare pentru efectuarea controlului cărnii, după sacrificarea porcilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.