Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a spus ieri că dozele de vaccin de la Moderna nu au fost încă distribuite centrelor de vaccinare din țară, dar a anunțat că acestea vor fi alocate centrelor cu o activitate crescută.

„Urmează să se facă alocarea acestor doze de la Moderna. Așteptăm și dozele de săptămâna viitoare pentru a avea un număr mai mare de doze pentru a le putea transmite și aloca către centrele de vaccinare și după cum vă spuneam criteriul de distribuire a acestor doze va fi către centrele de vaccinare care au o activitate crescută. Vom stabili acest prag, dacă va fi peste 150 sau peste 200 de persoane în fiecare zi, în ideea de a reduce riscul de irosire a acestor doze pentru că sunt flacoane care au zece doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat de jurnaliști dacă acesta a fost unul dintre motivele pentru care aceste doze nu au fost încă distrbuite, valeriu Gheorghiță a răspuns: „Da, și practic în momentul de față ritmul de vaccinare este unul normal, în concordanță cu ceea ce noi ne-am dorit la acest moment, practic vorbim de peste 20.000 de persoane care se vaccinează, persoane noi pe lângă cele care își efectuează rapelul. Dacă în următoarea săptămână va fi nevoie de un număr suplimentar de doze cu siguranță acestea vor fi distribuite”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Prima tranșă, de 14.000 de doze de vaccin Moderna, a intrat în România, în 12 ianuarie, prin punctul de trecere al frontierei Nădlac 2, a anunțat atunci platforma RO Vaccinare.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.