Dr.Raed Arafat a demisionat - Ministrul Ritli rămâne singur - Sistemul de urgenţă, în pericol de dezintegrare
Întemeietorul SMURD, dr. Raed Arafat a demisionat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Reacţia sa a fost motivată de diferendele de opinie şi viziune faţă de sistemul medicinei de urgenţă, care în noua Lege a Sănătăţii nu se mai regăseşte în actuala formulă. În viitor, pe lângă SMURD, urgenţele ar putea fi asigurate şi de firme private, plătite tot din banii publici. Dr. Raed Arafat se opune privatizării sistemului şi spune că banii vor conta mai mult decât viaţa oamenilor.
Proiectul Legii privind reorganizarea sistemului de sănătate a creat un prim şoc notabil prin controversa legată de privatizarea sistemului naţional de urgenţă. Noutatea principală o constituie iniţiativa guvernanţilor de a da accesul în asistenţa medicală de urgenţă şi privaţilor, nu doar pe seama ambulanţei „de stat" şi a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). "Ieşind în afara Ministerului Sănătăţii voi putea apăra sistemul de urgenţă mai bine", a precizat Raed Arafat. Acesta a adăugat că a fost sunat de mulţi colegi care l-au rugat să rămână la Ministerul Sănătăţii. El a precizat că pentru cei care se întrebau dacă a murit, răspunde că nu a murit şi că va fi în continuare în sprijinul sistemului de urgenţă. "Ziceam că încă n-am murit, că încă sunt aici. Sunt şi o să fiu pentru sistemul de urgenţă, fără nicio discuţie", a spus Arafat. "Nu este vorba de Arafat, este vorba de sistemul public de urgenţă. Vreau să explic anumite aspecte, sper să înţeleagă lumea că avem un sistem de urgenţă integrat. Nu poţi spune că SMURD nu este afectat când depinde de serviciul public de ambulanţă. Ajungem la un sistem în care va intra factorul comercial şi care va intra în comepetiţie cu sistemul public, iar sistemul de urgenţă va deveni vulnerabil. Sunt firme concurente, şi nu mai poţi vorbi de un sistem integrat, ci de un sistem dezintegrat", a arătat Raed Arafat.
Sistemul actual de urgenţă
Serviciile de urgenţă sunt prinse într-un sistem integrat, din care fac parte dispeceratele, staţiile de Ambulanţă judeţene, SMURD şi unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor (UPU, înfiinţate în fostele camere de gardă). În acest sistem, raportările urgenţelor se fac la un dispecerat cu un număr unic - 112 -, care repartizează la caz una sau mai multe ambulanţe, în funcţie de gravitatea sa. Dacă ambulanţa are doar asistent, acesta ţine permanent legătura cu centrul şi trimite medicilor de acolo rezultatele analizelor (electrocardiogramă, ori cele imagistice), ca să fie îndrumat în manevrele medicale până când ajunge la UPU. În plus, există şi servicii private de ambulanţe care, tot din fonduri publice, acordă doar consultaţii la domiciliu şi fac transport medical. Firmele medicale au şi servicii de ambulanţă total privatizate. Practic, urgenţele majore şi situaţiile de calamităţi şi dezastre sunt asigurate doar de serviciile de stat.
Oradea, al doilea SMURD din ţară
SMURD Oradea este un serviciu public de urgenţă înfiinţat în anul 1993, fiind al doilea serviciu de acest tip din ţară, după cel înfiinţat de dr. Arafat la Târgu Mureş. Ideea de la care s-a pornit a fost necesitatea existenţei unui serviciu medical de urgenţă care să fie capabil să gestioneze pacienţii aflaţi în stare gravă (cu risc vital), pacienţi care până în momentul respectiv aveau şanse minime de supravieţuire. Această „gestionare" s-a realizat prin pregătirea unor echipaje specializate în efectuarea unor manopere complexe de reanimare şi terapie intensivă, manopere care până în anul 1993 erau apanajul exclusiv al secţiilor de terapie intensivă. Prin înfiinţarea SMURD s-a creat posibilitatea efectuării acestor manopere la locul solicitării, pacienţii beneficiind de asistenţă medicală complexă încă înainte de a fi transportaţi la spital. „Un aspect important este reprezentat de cooperarea cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana atât în operarea echipajelor medicale, care au în componenţă, pe lângă un medic şi un asistent, şi un pompier - şofer, special instruit în acordarea asistenţei medicale de urgenţă, cât şi din punctul de vedere al înfiinţării echipajului de descarcerare, care funcţionează în cadrul SMURD Oradea din anul 1994 şi este deservit de 3 pompieri cu o pregătire specifică şi o vastă experienţă în activitatea de urgenţă" arată medicul şef al UPU şi SMURD Bihor, dr.Hadrian Borcea.
Cum funcţionează sistemul de urgenţă
Echipajul medical de urgenţă este format dintr-un medic specialist sau primar medicină de urgenţă şi un asistent medical special instruit pentru intervenţiile medicale de urgenţă. Ambulanţele sunt dotate cu aparatură medicală specifică, materiale sanitare, medicamente şi alte consumabile decontate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Atât Ambulanţa cât şi SMURD sunt destinate tuturor urgenţelor care pun în pericol viaţa pacientului. De la accidentele rutiere la infarcte miocardice, stopuri cardiorespiratorii, toate pot fi rezolvate de echipajele medicale prin dotarea şi pregătirea echipajului. În plus, echipajele SMURD au posibilitatea de a efectua manopere medicale, care până atunci se efectuau doar în spital, la locul intervenţiilor de urgenţă. Prin această posibilitate se scade timpul în care pacienţii aflaţi în stare critică beneficiază de tratament medical avansat. SMURD este un echipaj integrat de terapie intensivă mobilă care acordă asistenţă medicală avansată. Apoi, SMURD este singurul serviciu de urgenţă din Bihor, care, datorită colaborării cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are în componenţă un echipaj special pentru descarcerare. Intervenţia concomitentă a echipajului medical şi a celui de descarcerare la accidentele rutiere sau alte intervenţii cu victime încarcerate scade mult timpul de evacuare a victimelor şi, respectiv, timpul în care acestea pot beneficia de asistenţă medicală avansată.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.