În cadrul Spitalului Orășenesc Aleșd a fost declanșată o anchetă epidemiologică după ce o persoană internată cu simptome de pneumonie a fost confirmată cu Covid-19 în urma testării la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea.

În urma anchetei au fost identificate 16 cadre medicale care au intrat în contact cu persoana confirmată pozitiv. Acestora li s-au prelevat probe pentru testare Covid-19 și a fost dispusă măsura de autoizolare la domiciliu.  În unitatea medicală a fost aplicată dezinfecția terminală a spațiilor și în cursul zilei de astăzi, 30 martie 2020, un medic epidemiolog din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor s-a deplasa  la fața locului pentru verificări, în vederea dispunerii de măsuri pentru siguranța pacienților internați și personalului spitalului.

„Acolo a fost un lanţ de slăbiciuni al personalului şi al directorului, pentru că li s-a recomandat să lucreze cu personal redus şi în ture de 12 ore. Nu au făcut-o şi, într-o zi, pacientul a intrat în legătură cu trei ture. Este un caz tipic de inconştienţă a personalului, care a fost instruit cum să acţioneze. Ei spun că au avut echipamente de protecţie, dar pentru siguranţă toate persoanele care au intrat în legătură cu pacientul vor fi testate”, a declarat managerul Gheorghe Carp pentru un post național de televiziune. Partea bună, conform aceleiași surse, este că activitatea Spitalului nu va fi afectată întrucât „secţia de Pneumologie este o secţie exterioară”.

Față de duminică, 29 martie, numărul de cazuri scăzuse luni cu 116, de la 308 la 192. În total, luni, la ora 13.00, erau confirmate 1.952 de cazuri, cu 44 de persoane decedate și 180 vindecate. În Bihor, 214 persoane erau carantinate și 2.797 persoane autoizolate la domiciliu.

Până luni, 30 martie, pe teritoriul României, erau confirmate 1.952 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19, din care 180 fuseseră declarate vindecate și externate (55 la Timișoara, 85 la București, 19 la Iași, 7 la Craiova, 11 la Constanța și 3 la Cluj). 44 de persoane, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Ialomița și Satu Mare, decedaseră.

În ultimele 24 de ore, duminică-luni, fuseseră înregistrate 192 de cazuri noi de îmbolnăvire, pacienți cu vârsta cuprinsă între 1 și 90 de ani. La ATI, erau internați 53 de pacienți, dintre care 33 în stare gravă și restul în stare bună, staționară.

În carantină instituționalizată erau, luni, 9.464 de personae, iar 124.235 erau izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

 

12 dosare penale

Până luni fuseseră plasate în carantină instituționalizată 981 de persoane care nu respectaseră perioada de autoizolare. De asemenea, 30 de persoane aflate în carantină părăsiseră locația în care fuseseră plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Mai mult, duminică și luni, prin structurile abilitate ale MAI, fuseseră întocmite 12 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, iar Poliția și Jandarmeria aplicaseră 1.273 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare sau carantină. Polițiștii depistaseră, în același interval, 10.092 de persoane care nu respectaseră măsura privind restricţionarea circulaţiei, acestora fiindu-le aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de puțin peste 16 milioane de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până luni, 86 de cetățeni români fuseseră confirmați ca fiind infectați cu Covid-19: 52 în Italia, 12 în Franța, 6 în Germania, 6 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei, 16 cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 4 în Franța, unul în Germania, unul în Spania și unul în Marea Britanie, au decedat.

Până duminică, au fost raportate 331.122 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

 

Carantină pe bani proprii

Începând de duminică, 29 martie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 4, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței sau gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc.

Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil.

Totodată, circulația persoanelor peste 65 de ani în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei, fără a fi necesară completarea unei declarații. De asemenea, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor. Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.