Există numeroși factori care pot conduce la degradarea unui dinte și la necesitatea realizării de intervenții stomatologice ce îl pot lăsa ulterior mai vulnerabil, într-o formă estetică deranjantă sau care pot chiar să îi limiteze funcționarea. De aceea, este nevoie de soluții care să ajute la remedierea acestor aspecte, la aducerea acestuia la forma și funcționalitatea dorite, una dintre cele mai eficiente fiind montarea de coroane dentare.

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare reprezintă lucrări protetice care au ca rol acoperirea parțială sau integrală a unui dinte deteriorat, cu scopul de a-i restabilit aspectul, dar și funcționalitatea. Acestea nu înlocuiesc dintele ci doar îi oferă un înveliș protector, care să îl poată feri de diversele afecțiuni dentare ce ar conduce la degradarea continuă a acestuia. Totodată, un astfel de tratament ajută și la a oferi un aspect liniar și corect al dinților, dacă cei naturali sunt strâmbi, crescuți mai în față sau mai în spate decât ar trebui.

Din punctul de vedere al materialelor utilizate, o coroană dentară poate fi realizată din ceramică, zirconiu, porțelan sau aliaj metalo-ceramic, printre altele. Dintre acestea, coroanele din porțelan și cele din ceramică se apropie cel mai mult de aspectul și culoarea naturale ale unui dinte. Pe de altă parte, cele din aliaje ceramice și zirconiu sunt mai rezistente în timp.

Pasi în realizarea și montarea coroanelor dentare

În general, lucrările cu coroane dentare constau în mai multe etape principale. În timp ce unele dintre acestea se realizează rapid, altele necesită mai mult timp de pregătire, deci perioada de finalizare a unui astfel de tratament poate să difere. Totuși, dacă alegi un dentist in Oradea cu experiență, montarea unei coroane dentare va fi realizată eficient și profesional.

De asemenea, înainte de începerea tratamentului, pacientul poate obține un preț total aproximativ al lucrării pe care dorește să o realizeze. Costul unei coroane dentare in Oradea la o clinică modernă și profesională este unul foarte accesibil.

Iată care sunt etapele montării unei coroane dentare:

Realizarea amprentei dentare inițiale, după care se va realiza modelul coroanei dentare. În funcție de fiecare pacient, procesul de realizare al unei coroane poate după chiar și mai mult de două săptămâni.

Pregătirea dinților, etapa în cadrul căreia dintele natural este adus la forma și mărimea dorite astfel încât coroana dentară să fie montată cu ușurință și să acopere eficient zonele țintă. Aceasta este, de altfel, și etapa care durează cel mai mult timp.

După pregătirea dinților, se realizează încă o amprentă și o matrița finală, după care se va realiza coroana dentara finală, cea care va înveli dintele definitiv.

Pasul următor constă în aplicarea unei coroane temporare, ce are rolul protejării dinților deja pregătiți pentru aplicarea celei permanente. Odată cu îndepărtarea smalțului și a unei anumite părți dintr-un dinte, acesta devine mai sensibil, predispus la deteriorare sau chiar distrugere.

Ultimul pas constă în cimentarea coroanei permanente. Și aici atenția sporită este necesară. Se va începe cu o anestezie locală urmată de curățarea atentă a dinților peste care se va aplica coroana, iar mai apoi cimentarea ei.

În funcție de medic, montarea de coroane dentare se poate face și în trei pași, respectiv șlefuire, amprentare și cimentare.

Tratamentul cu coroane dentare este o opțiune bună pentru toți pacienții ce au suferit diverse intervenții stomatologice, au dinții sensibili, sparți sau crăpați și doresc să obțină un zâmbet frumos și o funcționalitate maximă a danturii.

Sursa foto: Freepik