Fiți responsabili: copiii au dreptul la sănătate - Vaccinați-vă copiii!
Vaccinarea este un mijloc de protecție împotriva îmbolnăvirii prin boli transmisibile și constă în injectarea unui preparat numit vaccin. Prin vaccinare se poate obține imunizarea organismului, cea mai sigură şi cea mai eficientă modalitate de protejare a copiilor împotriva unor boli extrem de grave.
Cu cât numărul copiilor nevaccinați este mai mare cu atât crește riscul de apariție a bolii transmisibile în colectivitatea în care acesta trăiește. Dacă imunitatea nu atinge pragul care să asigure protecția fiecărui individ din colectivitate, fiecare individ este expus. Imunitatea colectivă rezultă din însumarea imunității fiecărui membru al colectivității. Pentru binele colectivității este necesar să avem în vedere că fiecare copil nevaccinat poate fii sursă de îmbolnăvire pentru ceilalți copii. În acest sens susținem faptul că părintele este necesar să se informeze din surse autorizate, să fie informat obiectiv pentru a lua decizii corecte. Copilul are dreptul la sănătate iar expresia des utilizată „fiecare este liber să facă ce vrea cu copilul lui” este necesar să fie înlocuită cu expresia „părintele este responsabil pentru copilul lui”. Recomandăm părinților să gândească în termenul de protejare a copilului de efectele devastatoare ale bolii (complicații severe, sechele, deces) și nu în termenul de efecte secundare vaccinării (care există ca și în cazul oricărui medicament). Referitor la ultimul val epidemic de rujeolă din țara noastră (2007-2008), chiar dacă acoperirea vaccinală la nivel național a atins ținta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au existat colectivități cu acoperire vaccinală suboptimală iar valul epidemic a pornit din aceste colectivități și a afectat toți copii receptivi (sub vârsta vaccinării sau nevaccinați). Au existat cazuri de rujeolă și la copii vaccinați, dar incomplet - fără toate dozele, însă forma clinică în aceste cazuri a fost ușoară, fără complicații, ceea ce este tot un câștig al vaccinării. La interval de 10 ani România se confruntă cu un nou val epidemic de rujeolă soladat deja cu 7 decese. În condițiile în care acoperirea vaccinală este mult sub ținta OMS, limitarea epidemiei de rujeolă se poate face doar cu ajutorul părinților care înțeleg responsabilitatea pe care o au în a-și proteja copii împotriva acestei boli care îi poate afecta pe viață sau ucide. Există mituri și numeroase percepții greșite legate de vaccinare care nu au fundament și susținere științifică. Spre exemplu cazurile de sindrom hemolitic uremic înregistrate in România în acest an. Analizele specifice de laborator au demonstrat clar faptul că îmbolnăvirile și decesele copiilor s-au datorat consumului de produse lactate contaminate cu bacilul Coli, producător de toxină. Nu există nici o legătură între cazurile de îmbolnăvire/deces și vaccinare așa cum s-a vehiculat în spațiul public.
„Sursele de informare sunt multiple dar nu întotdeauna corecte de aceea recomandăm solicitarea informației de la specialiștii în domeniu”, se afirmă într-un comunicat semnat de directorul executiv Daniela Rahotă și directorul adjunct al DSP Bihor Zoia Bitea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.