Analiza programului naţional de evaluare a sănătăţii arată că au fost identificate peste 150.000 de persoane care nu au ştiut că sunt bolnave, ministrul Sănătăţii recomandând românilor să mergă la controlul medical inclus în acest program, care a fost prelungit până la sfârşitul anului 2008.

"Am identificat 156.000 de oameni care nu au ştiut că sunt bolnavi, ceea ce ar putea fi un semnal de alarmă pentru cei care nu au mers încă la medic pentru evaluarea sănătăţii", a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Demnitarul a precizat că a estimat că vor răspunde pozitiv invitaţiei privind evaluarea sănătăţii între 60 şi 70 la sută dintre românii care primesc taloanele pentru analize. "Am contat atunci pe prezenţa ridicată a celor care lucrează în străinătate. Medicii ne-au spus, însă, că aceştia vin acasă doar ca să-şi vadă familiile şi apoi pleacă. Nu le arde de control medical, deşi ar fi mult mai ieftin pentru ei", a explicat Nicolăescu. Ca urmare, doar puţin peste 55 la sută dintre cele 22.348.596 de persoane care au primit taloane au mers la medic. Din aceştia, 43,4 la sută sunt bărbaţi, iar 57,6 la sută sunt femei. Nicolăescu a mai spus că în 30 iunie s-a încheiat anul prevăzut pentru derularea Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate (PNESS). Dar asta nu însemnă că se încheie şi programul. Acesta va continua în actuala formulă până la sfârşitul lui 2008, a mai spus demnitarul, pentru a da posibilitatea cât mai multor cetăţeni care, din diverse motive, nu s-au prezentat încă la medic, să facă acest lucru. În viitor, programul se va dezvolta şi ramifica în funcţie de rezultatele acestei prime etape. Cetăţenii vor fi evaluaţi periodic, în funcţie de riscurile de boală descoperite prin PNESS, în decursul a cinci ani, astfel încât politica de prevenţie în sănătate să aibă consecvenţă şi să producă efecte, a continuat Nicolăescu, anunţând screeninguri pentru diverse tipuri de cancer - colono-rectal, genito-mamar - care se numără deja printre preocupările Ministerului Sănătăţii Publice (MSP).

Potrivit ministrului, de la lansarea programului au fost distribuite în ţară 22.348.596 de taloane. Acest număr include şi taloanele expediate persoanelor care şi-au schimbat domiciliul, au decedat dar nu au fost radiate din evidenţe sau şi-au schimbat numele. La 31 iulie 2008, la Casele de Asigurări de Sănătate Judeţene (CASJ) se aflau returnate 2.018.033 taloane, circa 9,03 la sută.