În medie, 160 de pacienţi ajung zilnic la UPU
Numărul mediu de cazuri care ajung zilnic la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean din municipiu este de 160. O explicaţie ar putea fi că bihorenii s-au "culcat pe o ureche" şi au început să îşi neglijeze sănătatea, astfel numărul urgenţelor înregistrate în cursul anului 2008 faţă de 2007 fiind în creştere cu 70%.
Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean nu duce lipsă de pacienţi, mai ales în această perioadă. Cadrele medicale încearcă să facă faţă numărului destul de ridicat de bihoreni care ajung la urgenţe din diverse motive. Un factor important care a influenţat înmulţirea cazurilor l-a reprezintă vremea capricioasă din aceastî iarnă care nu a ezitat să ne "bombardeze" cu zăpadă. Deşi troienele s-au topit, sala de aşteptare de la UPU se dovedeşte a fi de multe ori neîncăpătoare pentru numeroasele solicitări. Ţinând cont de faptul că media zilnică de "suferinzi" care ajung să calce pragul urgenţelor se ridică la 160 de pacienţi, cadrele medicale sunt mereu în alertă. La UPU Oradea numărul medicilor este sub cel necesar. Şeful secţiei, doctorul Hadrian Borcea, explică faptul că, în momentul de faţă, sunt doar nouă medici angajaţi care trebuie să facă faţă afluxului de pacienţi şi 55 de asistenţi, în mare parte femei. Din păcate, numărul cadrelor medicale este mult sub nivelul necesar raportat la numărul de pacienţi cu care se confruntă zilnic. De asemenea, doctorul Borcea mai precizează că pentru o bună funcţionare şi o acoperire cât mai mare a cazurilor ar fi nevoie de 19 cadre specializate, mai ales că, faţă de 2007, anul trecut numărul bolnavilor care au ajuns la UPU a înregistrat o creştere cu 70%.
90% din pacienţi intră la codurile verde şi albastru
Dat fiind faptul că fiecare persoană care ajunge la secţia de urgenţe necesită îngrijiri medicale în funcţie de gravitate, cele cinci coduri de triere stabilesc care dintre pacienţi au întâietate. Fiecare cod şi culoare în parte desemnează timpul maxim de aştepare a pacientului. "Acest lucru nu înseamnă că în cazul în care o situaţie nu este foarte gravă, iar pacientul poate fi consultat în maximum 120 de minute, încadrându-se în codul alb, trebuie să aştepte chiar dacă nu este altă persoană în acel moment", a precizat şeful secţiei de urgenţe. Pacienţii aduşi de SMURD sau Ambulanţă nu sunt lăsaţi să aştepte deoarece aceştia sunt examinaţi de către asistenţi, urmând să se stabilească ulterior în care dintre cele cinci coduri se încadrează, iar procedura de triaj se realizează în doar câteva minute. Deşi această procedură este folosită încă de anul trecut, coordonatorul SMURD explică faptul că pacienţii nu au sesizat "fenomenul", acesta fiind important doar pentru cadrele medicale care stabilesc gravitatea cazurilor. "Ca şi cadre medicale ne străduim să convingem pacienţii că aşteptarea lor este de folos, dar, în acelaşi timp, să le creăm şi un ambient în care să se simtă bine", a mai precizat doctorul Borcea. Până în momentul de faţă codurile în care au fost încadraţi cei mai mulţi pacienţi sunt verde şi albastru, unde timpul de aşteptare este de la 30, respectiv 60 de minute. Doar 5-10 % dintre "suferinzi" necesită o consultaţie în maximum 10 minute, reprezentând codul galben, iar în decursul a 24 de ore, unul sau doi pacienţi sunt încadraţi în codul roşu, cu o situaţie gravă care impune consultarea imediată.
Dacă triajul pacienţilor care soseau la Unităţile de Primire a Urgenţelor se făcea doar în unele judeţe conform codurilor, printre care şi UPU Oradea, începând cu acest an, acestea se aplică la nivelul întregii ţări.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.