Veste bună pentru orădenii care vor să fie imunizați împotriva Covid-19. Începând de ieri, de la ora 8.00, cei care vor să se vaccineze cu a treia doză de vaccin o pot face la centrele la care sunt vaccinuri pe bază de ARN. În prima zi, la Centrul din Piața Gojdu, până la ora 12.00, se vaccinaseră deja 150 de persoane, unele dintre ele cu prima sau a doua doză.

 

A început oficial, în Oradea, etapa de vaccinare cu a treia doză. Orădenii care vor să se vaccineze o pot face la centrele la care sunt disponibile vaccinurile Pfizer și Moderna. din Piața Gojdu dar, dacă va fi necesar, și cele patru fluxuri nu vor fi suficiente, se vor mai deschide și alte centre.

„Am avut în jur de 150 de persoane, de la ora 8.00, când s-a deschis, până la ora 12.00. Cei care vor să se vaccineze au la dispoziție atât Pfizer, cât și Moderna. Nu este nevoie de programare, dar cetățenii trebuie să aibă buletinul la ei. Pentru prima zi este bine, dar ne îngrijorează în continuare reticența oamenilor. Din păcate și în lumea medicală sunt persoane care fac afirmații neverificate dându-le apă la moară celor care nu înțeleg că de situația actuală putem scăpa doar vaccinându-ne. Nu e o problemă legată de libertatea de circulație, de intrarea în localuri sau de participarea la evenimente. E o problemă de sănătate și asta ar trebui să fie cel mai important lucru. Sănătatea celor care se vaccinează și a celor din jurul lor. Cred că avem și un deficit de educație și nu am învățat încă să fim responsabili, așa cum vedem că se întâmplă în țările civilizate în care rata de vaccinare este mult mai mare”, a spus, pentru Crișana, dr. Marian Flița, coordonatorul centrului de Vaccinare din Piața Gojdu.

Conform Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid-19, platforma RoVaccinare permite programarea pentru doza 3. Sunt două condiții pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster), să existe deja două doze efectuate și să fi trecut 180 de zile de la a doua doză.

 

Pentru cine este recomandată doza trei

Doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale  și  alte  categorii  vulnerabile  prevăzute  în  strategia  națională  de vaccinare și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ. Accesul la vaccinare este însă permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere  prin boală.   

Merită menționat că doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază  de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile  Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna). Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate. 

„Reiterăm cetățenilor necesitatea și importanța vaccinării împotriva Covid-19  pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes individual și al sănătății  publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei Covid-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, se afirmă într-un comunicat al Grupului de comunicare al CNCAV.