Weekendul trecut, alţi doi români a căror viaţă depindea de un transplant hepatic sau renal au putut fi salvaţi datorită unor oameni cu suflet mare. Prelevarea organelor a avut loc la Spitalul Județean din Oradea, dar transportul lor a fost unul contratimp, cu peripeții.

Știrea privind prelevarea a fost făcută publică pe o rețea de socializare de către Agenția Națională de Transplant.

„Mulţumim cu respect familiei donatoarei pentru decizia dificilă pe care a avut puterea să o ia, pentru gestul plin de altruism şi umanitate care a dus la salvarea a doi semeni necunoscuţi aflaţi în suferinţă. În perioada extrem de dificilă pe care o traversăm, gesturile de omenie şi efortul echipelor medicale ne demonstrează faptul că umanitatea, responsabilitatea şi solidaritatea trebuie să fie dezideratul nostru, al tuturor. Generozitatea familiei şi efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (dr. Tudorel Sabău, dr. Silviu Turcus, as. Emese Szabo, as. Aurelia Cheregi, dr. Carmen Pantiş) au facut posibil ca un gest de o asemenea încărcătură emoţională să nu fi fost în zadar”, se afirma în postare.

Prelevarea de organe din cursul zilei de sâmbătă, 27 ianuarie, este prima desfăşurată la spitalul din Oradea de la începutul acestui an. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Genady Vatachki - pentru ficat şi Institutului Cinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, coordonată de dr. Andrei Tomuța - pentru rinichi.

Intervenţia de transplant hepatic s-a realizat la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni, redând bucuria vieţii pentru o pacientă a cărei unică şansă era un transplant. Un alt pacient va putea spune că trăieşte o minune, în urma intervenţiei de transplant renal realizată la ICUTR Cluj Napoca.

În spatele fiecărei vieţi salvate prin transplant se regăsesc numeroase echipe medicale, fiecare cu un rol important şi indispensabil în succesul unei astfel de intervenții extrem de dificile.

Transport cu peripeții

Sistemul de transplant este un lanţ delicat, în care fiecare verigă trebuie să funcţioneze contracronometru. Drumul de la donator la receptor este unul lung, chiar dacă trebuie realizat într-un timp foarte scurt. Una din aceste verigi este transportul echipei medicale şi a organului prelevat către centrul de transplant, etapă care depinde de condiţiile logistice disponibile în România, precum şi de cele meteo. Pentru acţiunea de coordonare de la Oradea, echipa de prelevare ficat a fost transportată cu o ambulanţă a SJA Bihor către Aeroportul din Cluj-Napoca, de unde exista posibilitatea unui transfer cu avionul către Bucureşti - soluţia cea mai rapidă pentru ca organul să fie eligibil pentru transplant.

În dreptul localităţii Floreşti, ambulanţa care transporta echipa medicală şi organul prelevat (ficat) a fost implicată într-un accident rutier care, din fericire, nu s-a soldat cu victime.

Pentru că ambulanţa a rămas la locul accidentului, echipa medicală a fost preluată de un echipaj al Poliţiei Floreşti şi transportată în siguranţă şi cu rapiditate la Aeroportul din Cluj-Napoca, astfel încât intervenția de transplant hepatic a putut fi realizată cu succes.

„Apreciem, mai mult ca oricând, efortul tuturor echipelor medicale, profesionalismul şi dedicarea cu care îşi fac datoria în această perioadă dificilă. Mulţumim Serviciilor de Ambulanţă şi Ministerului Afacerilor Interne  pentru sprijinul şi promptitudinea cu care au răspuns întotdeauna la solicitarea Agenţiei Naţionale de Transplant în realizarea acestor misiuni salvatoare de vieţi”, se mai afirmă în comunicat.