Lăsaţi cariile să aştepte până în 2014! - Pacienţi şi dentişti, trataţi cu indiferenţă
Reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti din România s-au întâlnit săptămâna trecută într-o şedinţă şi au ales să trimită o scrisoare de protest Ministerului Sănătăţii şi premierului Victor Ponta, cu privire la tăierea, peste noapte, a banilor pentru asistenţa medicală stomatologică gratuită a pacienţilor. „Am conceput împreună o scrisoare de protest care a fost trimisă Ministerului Sănătăţii şi premierului. În esenţă există probleme grave de legalitate în modul în care ni s-au tăiat aceşti bani. Noi negociasem cu CAS-ul un plafon echitabil, iar de la Minister s-a găsit cineva să taie banii aşa, din pix. Nimeni nu a fost întrebat despre urmări, niciun medic stomatolog nu a fost consultat. Prin asta, s-au încălcat în primul rând drepturile constituţionale ale pacientului. Măcar un pachet minimal ar fi trebuit lăsat pentru că problemele pe care pacienţii le au acum, dacă nu sunt rezolvate la timp, vor deveni şi mai mari, iar costurile vor fi plătite tot de Ministerul Sănătăţii", a spus, pentru Crişana, preşedintele biroului executiv al Colegiului Medicilor Dentişti din Bihor, Alin Mario Şandru.
Măsuri anti-constituţionale, anti-pacient, anti-bun simţ!
În scrisoarea de protest trimisă oficialităţilor de către stomatologi se afirmă, printre altele, că înlăturarea serviciilor de asistenţă stomatologică din sistemul public al asigurărilor sociale este o măsură fără precedent în istoria sistemului de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană, adoptată unilateral de Ministerul Sănătăţii, fără informarea publică a beneficiarilor serviciilor şi a corpului profesional, care afectează în mod grav atât pacienţii, cât şi demnitatea profesiei de medic dentist. Mai mult, conform aceleiaşi surse, atitudinea Ministerului va aduce prejudicii grave persoanelor asigurate care au dreptul la servicii de medicină dentară prin pachetul de bază, fiind încălcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constituţia României, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi că cei mai expuşi vor fi copiii şi persoanele defavorizate. Ca şi cum toate acestea nu ar fi îndeajuns, măsura produce un prejudiciu extrem de important, atât material, cât şi moral, medicilor aflaţi în relaţie contractuală cu casele teritoriale de asigurări de sănătate, în condiţiile în care aceştia au plătit taxe de avizare şi au dotat cabinetele, iar acum sunt în situaţia de a nu mai putea presta servicii. La toate aceste obiecţii ridicate de stomatologi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au catadicsit joi, 11 aprilie, să iasă cu un răspuns. Aceştia au anunţat că vor încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.
Copiii şi persoanele defavorizate, cei mai afectaţi!
Normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2013-2014, semnat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prevăd că pachetul de servicii medicale de bază de medicină dentară preventive şi tratamentele de medicină dentară să fie acordate cu decontarea totală de către CNAS pentru copii cu vârste până în 18 ani şi pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultaţiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afecţiunilor pulpare la dinţi, extracţiile, montarea protezelor acrilice şi revizia acestora. În judeţul Bihor 250 de medici primeau lunar bani pentru tratamente gratuite sau compensate, bani care se duceau în consultaţii şi tratamente pentru copiii şi persoanele defavorizate. Măsura vine în contextul în care România este ţara cu cele mai multe persoane cu carii dentare şi în care alocaţiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4 la sută din bugetul Sănătăţii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.