Educatoarele nu mai sunt obligate să-şi facă radiografie la plămâni la începerea şcolii. Consecinţa? În luna decembrie, copiii de la o grădiniţă din Bucureşti au fost chemaţi la analize după ce educatoarea a fost diagnosticată cu TBC.

Examentul radiologic, facultativ!

La începutul anului şcolar, orice cadru didactic trebuie să aducă la şcoală o adeverinţă de la medicul de familie prin care se atestă că respectivul profesor este apt fizic şi psihic. Până acum câţiva ani, radiografia la plămâni era obligatorie, însă, între timp, s-a renunţat la ea, pentru că profesorii acuzau faptul că sunt iradiaţi din cauza aparatelor vechi. Acum este necesară găsirea unei soluţii, astfel încât personalul din învăţământ să facă aceste analize, inclusiv paznicii şi bucătarii. Toate unităţile de învăţământ sunt obligate, de anul trecut, să semneze contracte cu medici de la medicina muncii, care să le facă analize cadrelor didactice.

Ordonanţa 888, cu bucluc

Contactat în legătură cu acest aspect, purtătorul de cuvânt al ASP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, ne-a declarat: "Conform HG 355/2007, tot personalul didactic şi auxiliar din creşe, grădiniţe, şcoli, licee şi universităţi este obligat să efectueze anual controlul medical periodic. Investigaţiile paraclinice sunt cele prevăzute în HG 355 şi, în funcţie de situaţie, medicul de medicina muncii, care asigură supravegherea medicală în unitatea respectivă, poate decide efectuarea, suplimentar, a altor examinări paraclinice sau/şi de laborator. Examenul radiologic pulmonar nu mai este obligatoriu de la data intrării în vigoare a Ordonanţei 888/2006, dar, în cazul în care medicul de medicina muncii, în urma examinării clinice, are o suspiciune de afecţiune pulmonară (TBC sau alte afecţiuni pulmonare infecţioase), poate solicita un examen radiologic pulmonar. Aşadar, este obligatorie efectuarea radiografiei pulmonare numai la persoanele depistate cu TBC. Controlul medical periodic se efectuează într-un cabinet autorizat de medicina muncii, iar examinările paraclinice şi de laborator, în cabinetele şi laboratoarele autorizate".

Primul semnal de alarmă!

În judeţul Bihor, în anul 2008, a fost un caz de TBC pulmonar la un cadru didactic, care a fost depistat, izolat şi tratat, neexistând focare secundare ulterioare. "Cadrele didactice cu afecţiuni pulmonare contagioase sunt temporar scoase din activitate, până la vindecarea acestora, măsurile preventive fiind cele conform metodologiei Ministerului Sănătăţii", a precizat purtătorul de cuvânt al ASP Bihor. Însă, după cum am arătat, lacunele legislaţiei în domeniul sanitar pot avea consecinţe grave.