Lista cu numărul de teste pe județ, cea care pare a fi dus la un nou conflict între ministrul Sănătății și premier, ne arată ceea ce bănuiam de mult. Anume, că există o legătură directă între cât de mult se testează și rata de infectare. În Bihor, spre exemplu, media de testare este de 720 de persoane pe zi, în timp ce în Cluj este de 1.690.

Ce înseamnă acest lucru? În primul rând, că unele județe stau mai bine la rata de infectare nu pentru că ar fi mai puțini bolnavi, ci pentru că se testează mai puțin. Asta nu ar fi o problemă dacă rata de incidență nu ar aduce cu sine o serie de măsuri destul de dure. Să luăm spre exemplu situația de marți, 9 martie. Clujul are o rată de infectare de 3,29 persoane la 1.000 de locuitori, cu o medie de testare de 1.690 (calculată pe săptămâna 1-7 martie) de persoane pe zi. Bihorul are o rată de infectare de 1,64, dar face mai puțin de jumătate din testele care se fac în Cluj. Asta înseamnă, în ceea ce privește școlile, că, potrivit scenariului galben, elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal merg la școală doar în Bihor. În Cluj, scenariu roșu, merg la școală doar antepreșcolarii și preșcolarii, precum și elevii claselor din învățământul primar.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare sau băuturilor  alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permis în Bihor fără a depăși 30%, în timp ce în Cluj este interzis. Aceeași situație se înregistrează și în ceea ce privește activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare.

Bihorul este totuși poziționat în partea de sus a clasamantului când vine vorba de testări. Buzăul, spre exemplu, are o medie de testare de 185 de persoane pe zi (calculată pe săptămâna 1-7 martie).

Așadar, cine testează mai mult este taxat, în timp ce cei care testează mai puțin își fură căciula singuri.

Problema nu este însă una legată de strădania medicilor, pentru că, și la Oradea, medicii care se ocupă de teste lucrează la foc continuu, ci de numărul de centre de testare, de conștiința civică și de posibilitățile financiare. Spre exemplu, în Oradea se pot face teste la mai multe clinici și laboratoare private, unde prețurile sunt mai ridicate.

„Testele sunt de două feluri, cele pe metodologie și cele la cerere. Testele pe metodologie se fac așa cum trebuie, dar, probabil, există o diferență mare în ceea ce privește testele care se fac la cerere. Asta nu ține de DSP”, susține Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

În concluzie, județele care testează mai mult, nu sunt neapărat „cuiburi în care colcăie Covidul”, comparativ cu celelalte, dar au mai mult de suferit decât celelalte. Cele care testează mai puțin nu cunosc situația reală cu care se confruntă, iar masurile mai relaxate pot accelera infectărle.