Lucrările la spitale, în grafic - Spitalul Judeţean va prelua Maternitatea
La fiecare întoarcere acasă, ministrul Sănătăţii şi-a făcut un obicei din a vizita unităţile sanitare transferate autorităţilor locale. Şi ieri a vizitat patru astfel de instituţii unde a luat pulsul lucrărilor de reabilitare, a tăiat la panglici de i s-au tocit foarfecele şi a promis din nou că va sprijini financiar investiţiile în clădiri, aparatură şi programe de sănătate. Dis de dimineaţă, ministrul şi-a dat acordul la o nouă iniţiativă a administraţiei locale, aceea de a comasa Maternitatea orădeană cu Spitalul Clinic Judeţean.
Primul popas l-a făcut la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea unde a inaugurat două secţii nou-nouţe, două etaje fiind complet reabilitate şi în care vor funcţiona secţiile de chirurgie şi cardiologie. Ministrul a spus că lucrările de reabilitare la Judeţean rămân între priorităţile sale, alte trei etaje urmând a intra în lucru cu finanţare de la bugetul Ministerului Sănătăţii. „Acolo mai trebuie rezolvate problemele parcărilor şi a blocului alimentar, din punctul meu de vedere rămânând o prioritate reabilitarea tuturor etajelor." Poate cea mai importantă decizie luată în cursul zilei de ieri a fost cea de comasare a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, urmând a avea o comandă unică, prima urmând să devină secţie în cadrul Judeţeanului, care va avea astfel în jur de 1.000 de paturi. În cursul dimineţii de ieri ministrul Sănătăţii a participat la o şedinţă cu primarul Ilie Bolojan şi cei doi viceprimari, Biro Rozalia şi Gheorghe Carp. În acest mod, municipalitatea va putea controla mai eficient doar două entităţi sanitare, Spitalul Municipal şi Spitalul Judeţean, potrivit viceprimarului Biro Rozalia propunerea de fuziune urmând a fi înaintată Consiliului Local la sfârşitul acestei luni. Cseke a declarat că agreează ideea, din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii încadrându-se în modificările de structură ale sistemului transferat autorităţilor locale. Oficialul a menţionat că era necesară această comasare deoarece Spitalul Clinic de Urgenţă urmează să fie clasificat ca spital de clasa a II-a, cele de clasa I fiind doar în marile centre universitare şi având rol de spitale regionale. Pentru obţinerea clasificării a II-a, una din condiţii este ca Judeţeanul să deţină şi secţia de maternitate. Ministrul a transmis autorităţilor locale să nu uite să-şi tracă în bugetul pe anul în curs un procent pentru sistemele de sănătate preluate. „Le cer tuturor autorităţilor locale care au preluat unităţile sanitare prin descentralizarea spitalelor să aloce din bugetele lor cel puţin 3% pentru susţinerea şi dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor medicale. Descentralizarea nu s-a făcut pentru a se schimba un manager cu alt manager, ci pentru a aduce fonduri şi a moderniza sistemul" a spus ministrul. El a adăugat că cei care aşteaptă doar ca Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate să le aloce bani se înşeală, deoarece, spre exemplu, Casa nu va deconta cheltuielile cu personalul angajat mai mult de 70%, restul urmând a fi asigurat de la bugetul local. Din acest punct de vedere, sunt importante reducerile de paturi şi de personal, măsuri luate în Oradea.
Mai greu cu mentalitatea...
După vizita la Maternitatea orădeană, ministrul susţine că din punctul de vedere al dotărilor cu aparatură specifică Oradea a ajuns la acelaşi nivel cu Debreţinul, viitoarele mămici putând găsi aici aceeaşi calitate. „Pentru a nu mai avea cazuri de mămici care se duc şi nasc la Debreţin, nu ajunge însă să alocăm doar bani pentru achiziţionarea de aparate performante, ci trebuie schimbată mentalitatea şi atitudinea faţă de pacient" a spus ministrul, care a adăugat că un rol important în dimensionarea unei relaţii normale pacient-medic exclusiv în beneficiul primei categorii revine autorităţilor locale. În Maternitatea orădeană lucrările de reabilitare de la Ambulatoriul de specialitate sunt în toi, parterul şi etajul întâi fiind în şantier. În ultimele patru luni s-au primit de la Minister 902.000 lei pentru investiţii în reabilitări şi programe, sumele totale alocate anul trecut fiind de 3,271 milioane de lei. De la bugetul local au fost alocate alte 187.000 de lei. Lucrările de reabilitare totală a Ambulatoriului au termen de finalizare în luna decembrie, anul acesta. La Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu" etajele cinci şi şase sunt finalizate, inaugurarea lor fiind realizată tot ieri. La etajul nouă se lucrează, ministrul sperând că până în martie şi acest etaj va fi finalizat, moment în care Municipalul va deveni primul spital din Oradea complet reabilitat la standard european.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.