Măsuri de prevenire a gripei aviare
O dată cu reînceperea şcolii, specialiştii din Sănătatea publică a MS recomandă părinţilor şi cadrelor didactice să se prezinte la cabinetele medicale cu copiii care au simptome de viroze respiratorii şi răceli uşoare. La reînceperea cursurilor, se va realiza un triaj epidemiologic special pentru depistarea afecţiunilor respiratorii.
Măsuri de prevenire pentru călători
Cei care călătoresc în zonele în care s-au înregistrat cazuri de gripă aviară trebuie să respecte o serie de măsuri pentru a reduce şansele de contractare a bolii:
*să evite contactul cu păsări domestice (pui, găini, raţe, gâşte, porumbei, prepeliţe) sau sălbatice;
*să evite zonele în care păsările infectate cu virusul H5N1 pot fi prezente, precum păsările din curţi şi din ferme şi cele din pieţe;
*să nu consume produse din carne de păsăre neprelucrate sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mâncăruri care conţin sânge provenit de la acestea;
*să nu călătorească în timp ce sunt bolnavi şi să-şi limiteze contactul cu alte persoane cât de mult posibil, pentru a preveni răspândirea oricărei boli infecţioase.
Este interzis persoanelor care călătoresc în afara graniţelor să scoată sau să introducă animale şi păsări din sau în ţară.
Ca şi în cazul altor infecţii, una dintre cele mai importante practici preventive este spălatul pe mâini, cu atenţie şi frecvent, folosind apă şi săpun. În lipsa acestuia, se poate folosi alcoolul pentru ştergerea mâinilor.
Atenţie la prepararea hranei!
*separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata de consumat. Nu folosiţi acelaşi cuţit pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata de consumat;
*spălaţi-vă pe mâini între operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi celor prelucrate termic;
*nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată;
*toate alimentele provenite de la păsări, inclusiv ouă sau sânge, trebuie prelucrate termic cu atenţie. Gălbenuşurile de ouă nu trebuie să fie lichide sau să se prelingă. Deoarece virusurile gripale sunt distruse de căldură, temperatura pentru prelucrarea cărnii de pasăre trebuie să fie mai mare de 70°C;
*înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă cu săpun, iar după aceea spălaţi-vă pe mâini;
*nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;
*după manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele atent cu apă şi săpun. Dacă credeţi că aţi fost expus gripei aviare, urmăriţi-vă starea de sănătate timp de 10 zile! Dacă prezentaţi febră, tuse sau dificultate în respiraţie sau dacă vă îmbolnăviţi în acestă perioadă, consultaţi un medic, precizându-i simptomele, dacă aţi venit în contact direct cu păsări, precum şi locurile unde aţi călătorit.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.