Medicina de familie, o prioritate pentru CAS Bihor!
În perioada 8-10 mai, Oradea a găzduit cea de-a doua ediție a Conferinței Județene „Medicina de familie - trecut, prezent și viitor”. La evenimentul organizat de Organizația Patronală a Medicilor de Familie Bihor, au participat reprezentanți ai principalelor instituții bihorene cu responsabilități în domeniul sănătății.
Astfel, alături de dr. Ramona German, președinta OPMF Bihor, la festivitatea de deschidere a celei de-a doua Conferințe județene a medicilor de familie din Bihor au luat parte dr. Carmen Pantiș, președinta Colegiului Medicilor Bihor, jr. Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, dr. Lucia Daina, directoarea medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor și dr. Daniela Rahotă, directoarea executivă a Direcției de Sănătate Publică Bihor. Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, mai mulți specialiști au avut prezentări pe teme de actualitate din domeniul medical și al serviciilor de sănătate.
Printre lucrările care au suscitat un viu interes în rândurile participanților la Conferința județeană a medicilor de familie a fost cea susținută de șeful CAS Bihor, Dorel Dulău. Intitulată „Dezvoltarea serviciilor medicale, pe domenii de asistență medicală, în ultimii trei ani”, prezentarea directorului general Dorel Dulău a cuprins și o analiză comparativă a problematicii menționate, așa cum aceasta a evoluat în timpul ultimului deceniu, la nivelul județului Bihor. Despre importanța temei abordate ne-a vorbit chiar șeful CAS Bihor, juristul Dorel Dulău: „Din punctul de vedere al instituției noastre, dezvoltarea medicinei primare și a îngrijirilor paliative a reprezentat și continuă să fie ceva asumat. În conformitate cu prevederile legale, am susținut dezvoltarea acestor domenii de asistență medicală, deoarece zonele menționate reprezintă punctele de început și de final, atunci când este cazul, în prestarea serviciilor medicale pentru pacienți, în cazul nostru, pentru cei bihoreni. Atunci când, din punct de vedere calitativ și cantitativ, serviciile medicale sunt asigurate atât în domeniul medicinei primare, ca prim filtru obligatoriu în stabilirea unui diagnostic și, eventual, tratament, cât și în cel al îngrijirilor paliative, ca tratament al durerii, în faza finală a vieții, atunci celelalte specialități, care sunt deosebit de importante, au stabilit cadrul între care se pot dezvolta, în funcție de necesitățile asiguraților și de prevederile legale”. Materialul prezentat de directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor a cuprins câteva date statistice elocvente pentru dezvoltarea medicinei primare și îngrijirilor paliative din ultimii ani. Astfel, dacă în 2014, la nivelul județului nostru existau 19 spitale aflate în contract cu CAS, peste zece ani, în 2024, funcționează 24 de unități spitalicești. În cazul paturilor de paliație, comparația este și mai grăitoare: de la 22 de paturi, în 2014 și 67, în 2021, s-a ajuns la 122 în acest an, ceea ce „reprezintă ținta operațională stabilită de legislație, în funcție de populația luată în evidență la nivel județean, pentru paturile din acest domeniu de asistență medicală de spitalizare continuă”. Mai mult, dacă în urmă cu zece ani, în Bihor nu era niciun furnizor de îngrijiri paliative la domiciliu, primul apărând în 2021, acum există doi astfel de furnizori. Și numărul ambulatoriilor clinice de specialitate a înregistrat o creștere semnificativă, de la 44, în 2014 și 67, în 2021, acum funcționând nu mai puțin de 92. În urmă cu zece ani, și domeniul centrelor de permanență era deficitar la nivel județean, acesta numărând 24 de centre și 86 de furnizori. În 2021, funcționau 130 de furnizori, în cadrul a 34 de centre, iar în 2024, pe raza județului Bihor activează 135 de furnizori, grupați în 32 de centre de permanență.
Cât privește participarea la cea de-a doua ediție a Conferinței județene a medicilor de familie din Bihor, Dorel Dulău a declarat că a privit-o ca pe o nouă oportunitate de a identifica, împreună cu medicii de familie, soluții pentru problemele cu care aceștia se confruntă în practicarea profesiei lor: „Buna colaborare cu reprezentanții medicinei primare bihorene, consolidată continuu în ultimii ani, confirmată de onoranta invitație venită din partea doamnei dr. Ramona German, președinta OPMF Bihor, m-a determinat să împărtășesc ideile de lucru ale instituției noastre, punctul nostru de vedere și să încerc găsirea unor soluții de comun acceptate. Prin urmare, colaborarea dintre CAS Bihor și medicii de familie trebuie să se centreze în jurul drepturilor și intereselor pacientului bihorean, contribuind la optimizarea serviciilor medicale oferite acestuia”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.