Ministrul Sănătăţii anunţă restructurări masive - Adio DSP şi CAS!
Ministrul Sănătăţii a anunţat că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile, măsură care va aduce economii la buget.
Nicolăescu a spus că direcţiile de sănătate publică judeţene consumă 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătăţii, iar casele de asigurări de sănătate judeţene "mănâncă", potrivit legii bugetului, 3% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Ministrul Sănătăţii a precizat că desfiinţarea caselor judeţene de asigură de sănătate va permite economisirea a aproximativ unu la sută din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea programelor naţionale de sănătate. "Am făcut un anunţ pentru pacienţi. Tot ce se va face, se va face numai pentru ei, nu pentru sistemul birocratic Se schimbă filosofia. Nu vreau să mai finanţez funcţionari publici care să-i omoare pe pacienţi cu birocraţia. Vreau să finanţez programele de sănătate", a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi. "Ce au făcut cei de la Casă în ultimii ani? Au făcut o nenorocire, şi-au bătut joc de oameni, sunt nişte birocraţi care trebuie să plece acasă. De-aia îi trimit acasă. Ei nu au făcut altceva decât să-şi perpetueze locul lor de muncă, să ia bani pe ce? Hingherind pacientul, omul! Acasă cu ei !'', a spus Nicolăescu. "Ce au făcut cei de la Casă în ultimii ani? Au făcut o nenorocire, şi-au bătut joc de oameni, sunt nişte birocraţi care trebuie să plece acasă. De-aia îi trimit acasă. Ei nu au făcut altceva decât să-şi perpetueze locul lor de muncă, să ia bani pe ce? Hingherind pacientul, omul! Acasă cu ei !'', a spus Nicolăescu. Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă, a declarat consilierul guvernamental Vasile Cepoi.
Pachetul serviciilor de bază
Ministrul Sănătăţii declara în 6 martie că termenul limită pentru intrarea în dezbatere publică a pachetului de servicii de bază este jumătatea anului, iar atunci când documentul va intra în vigoare, respectiv în acest an sau în 2014, va fi însoţit de noua listă de medicamente compensate. Pe de altă parte, pachetul de servicii medicale de bază, care se va numi, probabil, pachet social, va intra în dezbatere în curând, la el urmând să aibă acces toată lumea, dar numai atunci când are nevoie. "Anul 2013 va fi anul şi altor mari schimbări. Este anul în care vom introduce ceea ce nu s-a făcut de 65 de ani în România, aşa, sincer, pe faţă, cum se spune, vom introduce pachetul de servicii medicale de bază. Acel pachet pe care îl vom numi, probabil, simplu, social, la care toată lumea să aibă acces, dar să aibă acces atunci când are nevoie. Chiar dacă va fi mai mic decât ne aşteptăm, vom şti că pe acela îl avem şi că avem acces la el fără şpagă, fără programare, fără a face nu ştiu câte artificii ca să obţinem acel serviciu medical", a spus ministrul Sănătăţii.
Am stat doua ore la CAS sa pot plati contributia pt concediu medical,o jumatate de ora pana la ghiseu si o ora si jumatate la caserie ca sa pot plati 54 lei.In primul rand caseria a fost inchisa la ora 9,de la ghiseu mi s-a spus sa rog portarul sa o caute,apoi tot intreband pe unul si pe altul ajunge si casiera. Deschide calculatorul,astept un sfert de ora sa se incarce,apoi imi spune ca e virusat,merge apoi dupa electronist sa depaneze defectiunea,astept inca o jumatate ora,in final se repara,apoi stupoare,nu merge imprimanta,astept iar,dupa 15 minute am chitanta.