Miopia crește îngrijorător în incidență și se pare că pe lângă factorii genetici, ea este încurajată și de stilul de viață modern, care presupune o expunere îndelungată la lumina artificială. Cum tratăm corect miopia?

Miopia are la bază un defect al globului ocular, care se transmite ereditar în cele mai multe cazuri. Ochiul miopic este ușor turtit, forma aceasta alungită determinând punctul de refracție în fața retinei, în loc de exact la nivelul acesteia. Această anomalie face ca obiectele de la distanță să apară în ceață, în schimb, cele din apropiere fiind percepute cu claritate.

Simptomele miopiei

Miopia este resimțită atunci când copiii încep școala. Faptul că nu pot distinge clar la distanță le consumă energia, aflându-se într-un efort asiduu de a ține pasul cu ceea ce se întâmplă în jur. Oboseala, lăcrimatul, frecatul la ochi și clipitul excesiv sunt simptome care trag un semnal de alarmă pentru o evaluare de specialitate.

Miopia nu se vindecă, odată cu vârsta, ba din contră. Fiind în creștere, copiii nu pot beneficia de corectarea vederii pe cale chirurgicală, ochiul fiind încă în dezvoltare, etapă în care miopia are tendința de a se agrava.

Tratamentul miopiei

Medicina modernă statuează două obiective de urmărit în tratamentul miopiei:

  • Minimizarea daunelor viciului de refracție prin încetinirea progresiei miopiei;

  • Corectarea vederii.

Soluția vine cu succes din partea lentilelor monofocale MiYOSMART, create de HOYA.

Grație tehnologiei D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segments – segmente multiple încorporate de defocalizare), lentilele MiYOSMART încetinesc progresia miopiei în medie cu 60%, demonstrând în 21,5% din cazuri stoparea definitivă a miopiei. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

Două obiective realizabile prin simpla purtare a lentilelor, ce oferă copilului posibilitatea de a vedea clar, asigurându-i simultan și starea de bine și siguranța că boala nu se va agrava.

Incidențele îngrijorătoare ale miopiei

Miopia a crescut îngrijorător în incidență, trendul fiind în continuare în creștere. De aceea, foarte des s-a spus că miopia este pandemia despre care se vorbește prea puțin.

La fel de îngrijorător este faptul că incidența miopiei crește odată cu evoluția societății, copiii fiind expuși luminii artificiale și implicit ecranelor dispozitivelor electronice de la vârste foarte fragede.

Încurajarea creșterii incidenței pe fondul acestor tipare de comportament transmit noilor generații mai mult decât o educație nesănătoasă, dar și un teren genetic predispus viciului de refracție.

O statistică extrasă din lucrarea “Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050” a autorilor Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S. din Mai 2016, susține că până în anul 2050, peste cinci miliarde de oameni ar putea fi afectați de miopie. Practic, jumătate din populația globului va fi dependentă de ochelari de vedere.

Cum ne putem menține sănătatea vederii în mod natural

Soluțiile naturale pe care le avem la îndemână pentru evitarea factorilor de risc și pentru propagarea genetică a miopiei către generațiile care vor urma țin în primul rând de educație. Conștientizarea miopiei va determina adoptarea normelor de prevenție și dezvoltarea lor ca rutină de viață sănătoasă.

Pentru menținerea sănătății vederii, specialiștii recomandă minimum două ore pe zi petrecute în aer liber, unde ochii sunt expuși exclusiv luminii naturale a soarelui. De asemenea, trebuie menținută o pondere sănătoasă a activităților care presupun lucrul de aproape, utilizarea dispozitivelor cu ecran electronic, etc.

Hoya Lens România se implică activ în acțiuni de informare și conștientizare a soluțiilor de ultimă generație care susțin sănătatea ochilor, oferind noilor generații un viitor cu perspectiva unei calități superioare a vieții.

Mai multe despre Hoya Lens România.