Noul Program Naţional de Diabet va intra în vigoare de la 1 octombrie
După lansarea noului Program Naţional de Diabet de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în cadrul unei videoconferinţe, la conferinţa de presă organizată la Prefectură, la care au participat, alături de gazde, reprezentanţi ai Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Bihor, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi conducerea Centrului Judeţean de Diabet, a fost prezentat modul în care va fi implementat în Bihor noul program.
Tratament pentru 90 de zile
Programul va fi finanţat integral de la bugetul Ministerului Sănătăţii Publice şi coordonat prin Agenţia Naţională de Programe a ministerului. Unul dintre elementele de noutate aduse de ordinul ministrului este faptul că, de la 1 octombrie, antidiabeticele orale se vor distribui în farmaciile cu circuit deschis care au contract cu casele de asigurări de sănătate, pentru a se evita cozile care se formau la farmaciile din centrele de diabet. De asemenea, reţetele pentru antidiabetice orale vor fi eliberate şi de medicul de familie, pe baza scrisorii medicale transmise de diabetolog, prin intermediul pacientului, tratamentul urmând să fie acordat pentru 90 de zile.
Consultaţie anuală gratuită şi TelVerde pentru diabetici
Ministrul Sănătăţii a mai declarat că bolnavii de diabet vor beneficia, practic, de dublă monitorizare: atât din partea diabetologului, cât şi a medicului de familie, acesta din urmă urmând să îl supravegheze pe pacient şi să îl trimită la specialist ori de câte ori se impun modificări în schema terapeutică. Pacienţii au dreptul la testare gratuită lunară a glicemiei, la cabinetul medicului de familie. De asemenea, de cel puţin două ori pe an, medicul de familie trebuie să trimită bolnavul la controlul de specialitate. Diabeticii vor beneficia gratuit şi de o consultaţie anuală de bilanţ, efectuată de medicul diabetolog. Tot de la 1 octombrie, va fi dată în folosinţă şi o linie TelVerde cu numărul 0800.801.110, la care diabeticii pot obţine informaţii legate de noul program. Ministrul a mai declarat că medicilor de familie li se vor plăti serviciile pe care le vor presta. Aceştia vor raporta lunar medicului diabetolog numele pacienţilor cărora le-au eliberat reţete.
Cabinetele medicale de familie, dotate cu glucometre
În săptămânile care urmează, cabinetele medicilor de familie vor fi dotate gratuit cu glucometre şi testere pentru determinarea glicemiei şi cu un program informatic special. Pentru anul acesta, MSP a alocat pentru derularea programului de diabet 40 de milioane RON şi, până în prezent, au fost achiziţionate 10.000 de glucometre şi 10.000 de seturi a câte 600 de teste. Medicii bihoreni vor participa în aceste zile la un program de instruire în vederea implementării noului program. Diabetologul va elibera o scrisoare medicală cu schema terapeutică şi reţeta cu tratamentul pentru 90 de zile, după această perioadă, pacientul prezentându-se la medicul de familie pentru următoarea reţetă. Astfel că pacienţii vor ajunge la medicul de familie, cel mai devreme, la sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie. Dr. Amorin Popa, coordonatorul Centrului de Diabet Bihor, a precizat însă că reţetele se pot prescrie pentru o perioadă de până la 90 de zile, din considerentul că există pacienţi în stare mai gravă care necesită examinări medicale mai dese. Pe de altă parte, bolnavii insulinodependenţi vor fi în continuare monitorizaţi de Centrul de Diabet, de unde vor prelua reţetele, urmând ca insulina să o ridice de aici, iar antidiabeticele orale, de la orice farmacie. Coordonatorul Centrului de Diabet a transmis pacienţilor să nu se aglomereze la început de lună la Centrul de Diabet, ci să se intereseze, în prealabil, de programul medicilor care vor avea orar special, fiind mult mai mult timp la dispoziţia pacienţilor, pentru prescrierea reţetelor şi efectuarea examenului de bilanţ.
În prezent, în Bihor există 9.921 de bolnavi de diabet, dintre care 8338 care iau antidiabetice orale, iar 1533 cu tratament de insulină şi în paralel tablete.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.