Medicii dentişti din Bihor sunt în continuare nemulţumiţi de tăierea peste noapte a banilor de la CAS şi spun că, deşi vor fi afectaţi şi ei, principalii care vor avea de suferit vor fi bătrânii şi copiii cu probleme sociale grave, adică cei care ar avea mai multă nevoie de gratuităţi în tratarea problemelor dentare.

Tăierea din pix şi peste noapte a fondurilor pe care le primeau medicii dentişti de la CAS este privită de medici ca un "furt" din propriile buzunare. "Sunt foarte mulţi medici care au plătit conştiincioşi cele 10 mii de lei la începutul anului pentru contractul cu Casa de Asigurări şi care acum nu mai au niciun contract. CAS-ul nu a spus nimănui să nu mai achite această taxă pentru că ministerul va tăia fondurile. A încasat doar banii, iar acum nu se pune problema restituirii lor", a explicat Dan Bonta, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) din Bihor. Cei mai afectaţi de această măsură nu vor fi însă medicii, ci persoanele cele mai defavorizate. „Nu doar că nu ar fi trebuit tăiaţi aceşti bani, ci ar fi fost nevoie de o suplimentare. 98% din populaţia României suferă de probleme dentare, avem oameni care nu au fost niciodată la dentist. Vorbim aici de copii şi bătrâni, persoane cu venituri modeste, care vor avea de suferit. Pentru cei mai mulţi dintre medici problema nu este atât de mare. Pentru noi este indiferent dacă banii îi luăm de la CAS sau din buzunarul clienţilor, dar pentru acele persoane nu este totuna dacă plătesc acele servicii sau nu", a spus Liana Bălaş, vicepreşedintele CMD Bihor, care a mai adăugat, cu privire la scrisoarea trimisă Guvernului şi Ministerului Sănătăţii de structura naţională a Colegiului Medicilor: "Ce putem face mai mult? Nu putem ieşi cu bâta în stradă pentru că oricum nu se rezolvă mai mult".

Să facă ordine în minister!

În plus, conform preşedintelui CMD Bihor, Alin Şandru, motivaţia pe care Ministerul Sănătăţii şi-a întemeiat tăierea fondurilor pentru dentişti nu stă în picioare. "Ministrul spunea că acei bani vor merge la fondul pentru citostatice. Dar acestea sunt prevăzute în programele de sănătate ale Ministerului, nu în bugetul CAS-ului. Dacă ar dori cu adevărat să oprească hemoragia de fonduri ar trebui să remedieze problemele care sunt la minister, cum sunt ultimele arestări în cazul medicilor care dădeau reţete false sau să facă controale corecte acolo unde trebuie, nu să taie banii unor bătrâni şi copii cu probleme sociale grave", a spus Alin Şandru. Ministerul Sănătăţii a stabilit, la începutul lunii aprilie, reducerea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică în 2013. Reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti din România s-au întâlnit pe 10 aprilie într-o şedinţă specială şi au ales să trimită o scrisoare de protest Ministerului Sănătăţii şi premierului Victor Ponta, cu privire la tăierea banilor pentru asistenţa medicală stomatologică gratuită a pacienţilor. Răspunsul dat de reprezentanţii ministerului a venit abia săptămâna trecută şi a fost unul cinic: "Dacă nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014". Cu alte cuvinte, copiii şi bătrânii săraci să îşi "oblojească" singuri cariile până anul viitor.