Prima prelevare de organe din acest an din Oradea a avut loc, vineri, 14 februarie. Suferința unei familii s-a transformat în speranță pentru alți pacienți aflați în lupta pentru viață.

Familia unei femei de 38 de ani, aflată în moarte cerebrală, a decis să doneze ficatul și corneea acesteia, oferind astfel o nouă șansă la viață unor persoane care au nevoie urgentă de transplant.

„Pacienta din Bihor, care a suferit o hemoragie cerebrală masivă, se afla de 17 ani pe dializă. Miercuri a fost declarată moartea cerebrală. Familia – soțul și fiicele ei – au ales să își transforme durerea într-un gest suprem de altruism. Deși mama lor nu a avut șansa unui transplant, ele au considerat că pot salva viața altor persoane”, a declarat dr. Carmen Pantiș, coordonatorul Programului de Transplant la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea.

În dimineața zilei de 14 februarie, la ora 3.00, echipele medicale specializate au început procedura contra-cronometru pentru prelevarea organelor. La Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea s-au deplasat echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni, pentru prelevarea ficatului, și de la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, pentru cornee. Ficatul urma să fie transplantat la București, oferind o nouă speranță unui pacient aflat pe lista de așteptare, în timp ce corneea va reda vederea celor care și-au pierdut acest dar prețios.

„Transmitem sincere condoleanțe familiilor îndurerate și mulțumim din inimă acestei familii pentru gestul altruist pe care a ales să îl facă, oferind altor semeni cel mai prețios dar: VIAȚA”, a transmis dr. Carmen Pantiș.

Aceasta a mulțumit echipei medicale (dr. Dorin Bodog, medic Rezident ATI, dr. Oana Popa, medic rezident ATI / dr. Pataki Stefan, medic primar ATI, as. Otto Gergely, as. Pataki Emese) care, cu profesionalism și devotament, a făcut posibilă salvarea celor pentru care transplantul este unica șansă la viață.