Obezitatea, o ameninţare serioasă!
În prezent, obezitatea reprezintă o problemă medicală şi socială deosebit de importantă la nivel mondial. Costurile medicale afectate tratamentului acestei maladii reprezintă un procent important din totalul cheltuielilor medicale în ţările dezvoltate. În România, rata obezităţii este de 25%, iar 50% dintre români sunt supraponderali.
Obezitatea expune la boli cardiovasculare, cancer, boli articulare şi scade calitatea vieţii, statistic, mortalitatea fiind mult mai mare în rândul acestei categorii de persoane, decât la populaţia cu greutate corporală normală. Cauzele identificate de specialişti care conduc la obezitate sunt: stilul de viaţă sedentar, alimentaţia, consumul de alcool. Cu cât suntem mai "mari", cu atât creşte şi riscul de îmbolnăvire.
În ce priveşte abordarea problemei obezităţii la nivel local, iată punctul de vedere al Autorităţii de Sănătate Publică Bihor: "Obezitatea este o problemă de sănătate publică. Gradul şi ponderea acestei probleme la nivelul judeţului Bihor va putea fi evaluată în urma finalizării analizei bazei de date rezultată din Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei în Asistenţa Medicală Primară în care este înregistrată şi înălţimea, şi greutatea persoanelor evaluate.
În anul 2007, au fost depistate 1138 cazuri noi de obezitate, iar în cursul semestrului I - 2008, 854 cazuri noi, conform datelor raportate de medicii de familie. Estimăm o cifră de peste 10.000 persoane cu obezitate, în grade diferite, la nivelul populaţiei judeţului Bihor"- susţine purtătorul de cuvânt al ASP Bihor, dr. Dorel Ţârţ.
"Mortalitatea este mult mai mare în rândul persoanelor care suferă de obezitate, decât la populaţia cu greutate corporală normală. Măsurile pentru combaterea obezităţii sunt luate de către toate nivelele de asistenţă medicală: medicii de familie, ambulatoriile de specialitate şi spitalele vizează persoanele la care indicele de masă corporală este mai mare de 25. Simultan cu tratamentul bolilor la care predispune obezitatea, este vizată şi scăderea masei corporale a pacienţilor. Autoritatea de Sănătate Publică a judeţului Bihor a derulat campanii de informare şi educare comunicare referitoare la stilul de viaţă sănătos şi modificarea comportamentului individual legat de alimentaţie şi combaterea sedentarismului" - se mai precizează în răspunsul primit de la ASP Bihor.
Recomandările specialiştilor din cadrul ASP Bihor pentru prevenirea sau combaterea obezităţii: evitarea excesului de sare; alimentaţia în cantităţi mici. În principiu, se vor evita mesele rare şi abundente. Nu serviţi masa după ora 18:00, nu trebuie să se consume alimente până la deplina saturare; nu trebuie să se consume alcool, acesta fiind un stimul puternic al poftei de mâncare; este necesară verificarea greutăţii şi dimensiunile taliei, sunt recomandate exerciţii fizice şi mişcare (mers pe jos, înot, aerobic, jogging, gimnastică).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.