Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, azi, că, în România, există 3.183 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, iar 281 au fost declarate vindecate.

„Astăzi, în România, avem 3.183 de persoane confirmate cu coronavirus, 281 au fost declarate vindecate. Conform unei analize rapide a Institutului Național de Sănătate Publică, realizat în perioada 26 februarie, atunci când a fost înregistrat primul caz de infecție cu SARS-COV 2, și până în 29 martie 2020, am pornit de la unul, două cazuri confirmate pe zi, iar în data de 10 martie trendul a devenit ascendent, media cazurilor urcând până la 30, pentru ca apoi să se dubleze la fiecare trei zile”, a spus Nelu Tătaru, într-o conferință de presă.

Ministrul Sănătății a adăugat că 75% din cazuri au fost confirmate la persoane cu vârste cuprinse în 40 și 79 de ani.

„Vârsta medie a deceselor este de 66 de ani, majoritatea cazurilor având boli cronice asociate. 45,7% din totalul cazurilor a fost înregistrat ca urmare a contactului cu persoane infectate, iar numărul acestora este în creștere. 16,2% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului medical”, a spus Nelu Tătaru.
 

Trei focare de infecţie

„Avem trei focare de infecție: Suceava, Arad și Deva. În două dintre acestea am fost personal să verific situația și urmează ca în perioada următoare și Deva. Voi merge în fiecare regiune să verific personal cum stau lucrurile și să lucrez cu colegii mei pentru remedierea deficiențelor. Am luat o serie de măsuri și vor urma și altele. La Suceava, lucrurile încep să intre pe făgașul normal. Am cerut noului secretar de stat Paul Oprea să rămână în localitate și să coordoneze echipele. Deja în această dimineață am anunțat că au fost refăcute circuitele în tot spitalul. Mâine începe testarea pentru tot personalul medical”, a afirmat Nelu Tătaru.

 Până vineri, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.183 de persoane infectate cu coronavirus, fiind înregistrate de 445 cazuri noi, iar 94 de oameni și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de COVID-19, anunță Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

„Până joi, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de persoane infectate cu coronavirus, fiind înregistrate 278 de cazuri noi, iar 94 de oameni și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de COVID-19, anunță Grupul de Comunicare Strategică (GCS)”, conform sursei citate. Totodată, până acum, 116 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin și Mureș, au decedat.

La ATI, în acest moment, sunt internați 83 de pacienți.

„Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.531 de persoane. Alte 114.646 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală”, arată sursa menționată. Conform GCS, până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 31.657 teste.
 

Toate spitalele, în subordinea Ministerului Sănătăţii

Toate spitalele care se aflau in subordinea autorităților locale vor trece, pe perioada epidemiei, sub coordonarea Ministerului Sănătății, iar în sistem se vor face 2.000 de angajări. .

„Guvernul a decis ca în perioada pandemiei toate unitățile sanitare care se aflau în subordinea autorităților locale să fie transferate în coordonarea Ministerului Sănătății. Va fi transferată inclusiv activitatea de numire sau revocare a persoanelor care ocupă funcții de conducere”, a anunțat Nelu Tătaru, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a spus că sistemul sanitar din România își arată în această perioadă neajunsurile și anunță că se vor face angajări la direcțiile de sănătate publică și la Ambulanță.

„Știu că este un sistem cu multe deficențe adunate în timp, cu personal insuficient. Este o realitate pe care o cunoaștem și care acum își arată neajunsurile (...) Direcțiile de sănătate publică au făcut o muncă importantă. Și la nivelul lor am găsit personal insuficient, care nu a putut face față anchetelor epidemiologice și deciziilor care trebuiau luate pe moment. Vom angaja încă o mie de oameni în aceste structuri, adică o suplimentare cu peste 25%. Alte o mie de persoane vor fi angajate în serviciile SAJ-urilor pentru că și echipajele de acolo au nevoie de sprijin. Acești oameni, pe lângă sutuația COVID-19 trebuie să asigure urgențele medicale pentru toate cazurile non-COVID”, a mai spus Nelu Tătaru.

Acesta le-a adresat un mesaj cadrelor medicale, cărora le-a cerut să se mobilizeze.

„Frații mei, România are nevoie de voi, suntem cu toții în această luptă contra coronavirusului, trebuie să ne onorăm meseria ca să salvăm vieți. (...) Medicina românească, întotdeauna europeană, niciodată nu a clacat, a demonstrat că poate face față perioadelor grele, pesronalul a știut să se mobilizeze atunci când a fost nevoie, este timpul să o facem din nou”, le-a transmis medicilor și asistentelor ministrul Sănătății.