Internat sâmbătă, 7 aprilie, pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean, un orădean de 35 de ani a decedat din cauza unei hemoragii cerebrale masive, fiind declarat în moarte cerbrală duminică după amiază. Familia și-a dat acordul, așa că miercuri, 11 aprilie, a avut loc a treia prelevare de organe din Oradea.   

Aflat într-un regres dramatic cauzat de scandalul izbucnit la nivel național cu privire la prelevările ilegale, transplantul de organe continuă să existe datorită unor oameni cu suflet. Oameni care înțeleg că nimeni dintre cei aflați pe listele de așteptare, care se agață de speranță ca de un fir de ață, nu este vinovat pentru nelegiuirile unor medici sau pentru permisivitatea prea mare a sistemului. Oradea a reușit să dea totuși, de la începutul anului, 3 donatori. Ultimul, un Orădean, a salvat viața a cel puțin doi oameni. 

„Pacientul avea 35 de ani și din cauza hipertensiunii arteriale a dezvoltat hemoragie cerebrală intrând în moarte cerebrală. Familia și-a dat acceptul miercuri dimineață iar operația de prelevare a avut loc între 6.30 și 11.30. Inima a fost transportată la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, ficatul şi corneea la Bucureşti, iar rinichii la Institutul de Transplant Renal din Cluj Napoca. Merită precizat că este a treia prelevare de organe la Oradea și prima prelevare de cord din România, în 2018”, a spus, pentru Crișana, dr. Carmen Pantiș, coordonatorul programului de transplant de la Spitalul Judeţean din Oradea.