Orădeni la turneul internaţional de baschet în fotoliu rulant
Echipa de baschet în fotoliu rulant ASP Oradea a participat, în perioada 4-6 septembrie a.c., la Turneul Internaţional susţinut în localitatea Wroclaw, din Polonia. Alături de formaţia sportivă orădeană, care ne-a reprezentat cu mândrie, au participat şi echipe din Franţa, Cehia, Polonia şi Germania. Potrivit preşedintei ASP, Cristina Cozma, evenimentul sportiv a fost cea mai importantă competiţie la care au participat baschetbaliştii, fiind considerat un prilej pentru promovarea sportului adaptat.
ASP Oradea promovează acest gen de sport, dar în special integrarea prin competiţii sportive. Gruparea din vestul ţării este singura echipă de baschet în fotoliu rulant din România care participă la turnee internaţionale. De asemenea, în oraşul de pe Criş, se va desfăşura, în perioada 23-25 octombrie, cea de-a V-a ediţie a acestui turneu internaţional, intitulat "Maria". "A fost o mare onoare pentru noi că am fost invitaţi la acest turneu, reuşind, în acest fel, să reprezentăm România la o competiţie internaţională de baschet în scaun cu rotile", ne-a precizat Cristina Cozma. Potrivit interlocutorului nostru, alături de sportivii ASP au fost şi câţiva români prezenţi în sala de competiţie cu tricolorul în mână.
Cu toate că baschetbaliştii orădeni au pierdut meciurile disputate în faţa unor adversari de valoare, aceştia consideră că au rămas cu o experienţă unică, pe care orice jucător, aflat în fotoliul rulant, ar fi mândru să o trăiască. "Baschetbaliştii noştri au avut multe de învăţat de la celelalte echipe aflate în competiţie. Diferenţa de valoare şi-a spus cuvântul în toate partidele disputate de jucătorii noştri, dar cel mai mult am suferit din cauza lipsei fotoliilor rulante adaptate pentru baschet. Acestea sunt, de fapt, "picioarele baschetbaliştilor", iar în lipsa lor nu poţi fi tehnic, nu poţi avea viteză şi nu poţi emite niciun fel de pretenţii în faţa adversarului, indiferent cât de slab ar fi acesta din punct de vedere tehnic", a mai explicat preşedinta ASP Oradea. Din păcate pentru jucătorii orădeni, aceştia au fost nevoiţi să se prezinte pe teren fără fotolii rulante speciale şi competitive pentru jocul de baschet. Cu toate acestea, echipa se poate mândri cu Ionuţ Pungă, care a fost votat la secţia tinerelor speranţe. Baschetul în scaunul cu rotile este un sport adaptat, se practică după aceleaşi principii ca şi cel normal şi în conformitate cu regulile de joc ale Federaţiei Internaţionale.
De cand oamenii sanatosi sunt acceptati sa participe la campionate internationale de baschet in scaunul rulant? Pe Ionut Punga il cunosc foarte bine si este perfect sanatos nu a avut nici macar un deget scrantit. Am aflat din sursa sigura ca Cristina Cosma il pune sa se bandajeze la picior si sa schioape cand are meciuri doar ca sa obtina sponsorozari. Foarte urat din partea voastra ca acceptati sa promovati asa minciuni.