Se spune că ceaiul de păducel este laptele bătrânilor. Francezii îl beau în fiecare zi şi spun că prelungeşte viaţa cu zece ani.

Se recomandă în angina pectorală, tulburări de menopauză şi de pubertate, ateroscleroză, emotivitate excesivă (persoanelor irascibile, sensibile şi agitate) nevroze cardiace şi stări de excitabilitate cu aritmie (reglează tensiunea, are efect pozitiv asupra inimii şi circulaţiei, contribuie la prevenirea accidentelor cerebrale). Ceaiul de flori sau fructe se prepară prin infuzare. O linguriţă de flori sau fructe se opăresc cu 250 ml de apă clocotită. După 15 minute, ceaiul se strecoară, se îndulceşte şi se bea în cursul unei zile. Florile sau fructele de păducel, asociate cu valeriană şi talpa-gâştei, îşi măresc efectul medicinal. Pentru dureri de cap, se prepară decoct din 20 g de fructe la un pahar de apă. Se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Se beau una-două căni pe zi. Pentru varice: se bea un litru de ceai pe zi în care s-au macerat coaja şi miezul de la o lămâie. Tratamentul durează 3-5 luni. Pentru ischemie cardiacă dureroasă (angină pectorală) şi nedureroasaă: se ia o linguriţă de tinctură de păducel în jumătate de pahar de apă, de trei ori pe zi, în paralel cu tratamentul prescris de medic. Aritmia cardiacă se vindecă dacă bem dimineaţa şi seara câte o cană de ceai de păducel îndulcit cu miere de salcâm sau de tei. Se fac cure lungi, de 6-12 luni, eliminând condimentele picante, alcoolul, cafeaua şi alimentele artificiale. Ceaiul de păducel nu trebuie folosit ca ceai alimentar. Deşi este plăcut la gust, nu trebuie administrat decât în caz de nevoie.