Lucrurile încep să se mişte în România în materie de transplant. Dr. Carmen Pantiş a coordonat luni patru recoltări de organe în trei colţuri diferite ale ţării. La Oradea au avut loc două recoltări de organe simultan, iar la Timişoara şi Deva câte o recoltare, toate în decurs de doar 24 de ore. Cum fiecare caz este unul special, Pantiş a rămas impresionată de familiile donatorilor (vecini de salon) care au dat dovadă de multă empatie.    

Deşi ţara noastră este pe penultimul loc în Europa la numărul de donatori la un milion de persoane, există câţiva medici care se zbat să îmbunătăţească aceste statistici. Una dintre ele este dr. Carmen Pantiş, care a reuşit luni o performanţă impresionantă. A coordonat patru recoltări de organe în trei oraşe diferite, două la Oradea, una la Timişoara şi una la Deva. "Niciodată nu au fost în România în doar 24 de ore patru donatori. A fost multă muncă. Echipa de medici a venit din Bucureşti cu avionul, ficatul a plecat cu salvarea şi toată nebunia asta a trebuit gestionată cât mai eficient pentru că timpul ne presa. Coordonarea am făcut-o eu împreună cu Victor Zota, din Bucureşti, Dan Luscalov, din Cluj, Dan Ilincariu, din Timişoara, şi Alina Gheorghe, din Deva. Important este că începe să se mişte ceva şi în celelalte judeţe", a spus, pentru Crişana, Carmen Pantiş.

Vecine de pat

Operaţia de recoltare de la Spitalul Judeţean din Oradea a început la ora 15.00 şi a durat 6 ore. Organele au fost prelevate de medicii Radu Zamfir, din Bucureşti, Silviu Moga, din Cluj, George Roiu şi Monica Chiş, din Oradea. Anestezişti au fost medicii Florian Tudorel Sabău, Ştefan Pataki şi asistenta Lăcrămioara Pop, terapia intensivă a fost asigurată de asistenta Viviana Hodoşan, iar asistenta instrumentară din blocul operator a fost Dana Fartais, toţi din Oradea. Au fost recoltate un ficat, 4 rinichi şi 4 cornee. Ficatul şi corneele au fost trimise la Bucureşti, iar rinichii la Cluj. Cele două paciente donatoare din Oradea aveau 55 de ani, una dintre ele suferise un stop cardiac, iar cealaltă, un accident vascular hemoragic. "O familie a fost foarte repede de acord cu donarea, iar cealaltă, după patru ore de discuţii. A contat foarte mult că cele două femei erau vecine de salon, iar familiile au discutat între ele despre această posibilitate. Le mulţumesc din suflet că au înţeles cât de important poate fi gestul lor pentru ceilalţi", a mai spus Carmen Pantiş. Dincolo de munca specialiştilor, a anesteziştilor şi a asistenţilor rămâne însă tragedia pe care au trăit-o familiile celor două bihorence decedate. Tragedie care nu le-a împiedicat însă să rămână oameni.