Prin compoziţia sa, pătrunjelul întăreşte imunitatea, are proprietăţi antitumorale şi antialergice, îndeplinind un rol important în distrugerea radicalilor liberi. Printre acţiunile terapeutice ale pătrunjelului, acesta întăreşte sistemul de apărare al organismului, stimulează sistemul nervos, este antiinfecţios, elimină sau limitează procesele inflamatoare, este diuretic şi depurativ, antiseptic al sângelui, al tubului digestiv şi al căilor urinare, vasodilatator, antitumoral, antianemic, este regenerator capilar, vermifug, stimulent al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine), neutralizează efectele nocive ale tutunului şi alcoolului. Pătrunjelul ajută în toate stările cu imunitate slăbită, stări infecţioase, alergii, convalescenţă, bătrâneţe, boli de uzură, oboseală, astenie, surmenaj fizic şi intelectual etc. Se recomandă cura cu salată de pătrunjel: Se mărunţeşte o legătura de pătrunjel proaspăt, se adaugă puţin ulei de măsline şi puţină zeamă de lămâie, câţiva căţei de usturoi, seminţe de dovleac sau de susan; se mănâncă, zilnic, câte o astfel de salată, timp de 10-14 zile. Cura este tonică şi revigorantă, contribuind astfel la întărirea sănătăţii. Pătrunjelul poate fi consumat şi sub formă de suc obţinut cu storcătorul electric. Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat. În nici un caz nu se ţine în frigider mai mult de 5 ore. Se bea, zilnic, sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel, înainte de a mânca. Cura durează două săptămâni.