Pentru prima dată în ultimii şase ani sosesc primele 700 de doze - Vaccinul ajunge în Bihor
Veste bună pentru doamnele și domnișoarele care vor să se protejeze de cancerul de col uterin. Pentru prima dată, din 2014 încoace, cabinetele medicale vor primi vaccinuri împotriva HPV.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor va distribui cabinetelor medicale vaccinuri împotriva virusului Papilloma Uman (HPV), principala cauză a apariției cancerului de col uterin.
Vaccinarea gratuită împotriva HPV a fost demarată de Ministerul Sănătății (MS) încă din prima lună a anului 2020, după ce primele 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite la nivelul direcțiilor de sănătate publică. În Bihor, cele aproximativ 700 de doze nu au ajuns încă, dar urmează să sosească.
„Au ajuns actele și urmează să ne vină și dozele de vaccin. Am cerut 700 de doze în baza listelor cu cereri făcute în cabinetele medicilor de familie în 2018 și 2019. Încurajăm doamnele și domnișoarele să se înscrie pe liste. Imediat ce vom primi materialele informative vom declanșa o campanie prin care să îi informăm pe părinți și pe tinere”, a declarat, pentru CRIŞANA, Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.
Conform Ministerului Sănătății, acordul cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de patru ani prevede ca numărul dozelor de vaccin anti-HPV să poată fi suplimentat până la 2,1 milioane de doze, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat vaccinarea la medicii de familie. De asemenea, și fetele care au trecut de această vârstă vor fi vaccinate dacă au solicitat acest serviciu medicilor.
„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening, poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.
Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea anti-HPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.
Protecție 100%
Conform medicului specialist în Medicină generală și Epidemiologie, Tatiana Carata-Dejoianu, de la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babes”, cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă. El reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub varsta de 45 ani din întreaga lume. Această boală reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervix). Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventă cauză este infecția cu Papilloma Uman (Human Papilloma Virus - HPV), un virus cu numeroase tulpini (specialiștii au descoperit până acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele având un potențial oncogen deosebit de mare: tipurile 16 și 18).
Cancerul de col uterin este o afecțiune ce progresează lent. De aceea, o modalitate de a preveni cancerul de col uterin este testarea periodică. Testul Babeș-Papanicolau poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin, putând preveni în acest fel o evoluție patologică. Acum, alături de testul Babeș-Papanicolau, mai există o modalitate de a preveni cancerul de col uterin: vaccinarea contra infecției cu virusul HPV. Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosit în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecție cu HPV deja apărută. De asemenea, nu exclude posibilitatea, e adevărat mult mai rară, a dezvoltării unui cancer de col uterin produs de o altă cauză decât infecția cu virusul Papilloma Uman.
Vaccinul se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârsta de 12 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală.
Datele studiilor clinice au demonstrat o eficacitate și imunogenitate foarte bună. Vaccinurile utilizate pentru prevenirea infecției cu HPV asigură protecție de 100% împotriva leziunilor precanceroase provocate de virusul Papilloma Uman, tipurile 16 și 18. De asemenea, datele studiilor au arătat că vaccinarea asigură protecție susținută de 100%, până la 5 ani după vaccinare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.