Peste 10.000 de copii bolnavi de cancer
Cancerul este a doua cauză de mortalitate din ţară, după bolile cardiovasculare, în România fiind înregistraţi 300.000 de adulţi cu această boală şi peste 10.000 de copii. La Spitalul de Copii "Dr. Gavril Curteanu", Secţia de oncopediatrie, sunt luaţi în evidenţă 45 de copii cu cancer, 30 dintre aceştia urmând un tratament de la începutul acestui an.
Din păcate, în lipsa laboratoarelor de analiză patologică şi a aparatelor medicale, nu se pot face analizele de imunohistopatologie necesare, acestea fiind trimise la alte laboratoare pentru examinare şi cu toate că s-au făcut demersuri la Bucureşti pentru achiziţionarea unui aparat de tomografie cu emisie de pozitroni, răspunsul ministerului întârzie. La acestea se mai adaugă şi lipsa de specialişti în oncopediatrie, în întreaga ţară existând doar 26 de astfel de specialişti la 10.000 de pacienţi. Secţia de oncopediatrie a Spitalului de Copii "Dr. Gavril Curteanu" se confruntă şi cu un număr mic de asistente, care, din cauza salariului redus, preferă să plece în alte locuri mai bine plătite. Toate aceste neajunsuri sunt completate şi de neputinţa realizării radio-terapiei la Oradea, din cauza lipsei de aparatură pacienţii fiind nevoiţi să apeleze la alte unităţi spitaliceşti pentru tratament.
Cu toate că nu se poate vorbi despre o vindecare a cancerului, există posibilitatea remisiei lui, cu durată de la un an la cinci sau chiar 30 de ani. În Oradea se înregistrează cazuri de remisie a cancerului de la cinci la zece ani, iar datorită acestui fapt, specialiştii speră ca pe viitor să se ajungă la o remisie totală a acestei boli.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.