Plantele verii: Unguraşul
Unguraşul (Marrubium vulgare) este o plantă ierboasă care seamănă cu urzica moartă. În scop medicinal se recoltează partea aeriană în timpul înfloririi, începând din luna iunie.
Planta conţine principii amare (marubina), saponine, taninuri, acid cafeic şi clorogenic, mucilagii, săruri minerale, în special săruri de potasiu. Datorită prezenţei în cantitate mare a potasiului, precum şi a colinei, extractele de unguraş au efecte benefice în tulburările de ritm cardiac. Unguraşul are acţiune stomahică, antitermică, expectorantă, colagogă. Preparatele din unguraş sunt utilizate pentru stimularea secreţiilor digestive, creşterea poftei de mâncare, pentru combaterea diareei, combaterea febrei, în infecţiile respiratorii pentru eliminarea expectoraţiei. Infuzia se prepară din 2 linguri de plantă la 1 cană cu apă. Se administrează câte 1 lingură înainte de mesele principale. Se prepară în fiecare zi şi se administrează numai proaspătă. Infuzia diluată se prepară din 1 linguriţă de plantă uscată la 1 cană cu apă. Se beau 2-3 căni/zi. Intră în compoziţia ceaiului antiastmatic.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.