Alimentaţia este un domeniu care suscită multe pasiuni şi ca urmare a dat şi continuă să dea naştere multor curente şi tendinţe, uneori chiar deplasate. Pentru că alimentaţia este un factor deosebit de important în menţinerea sănătăţii şi în general a unei vieţi pline de satisfacţie, iată câteva precizări privind câteva dintre regulile ce se cer respectate în alimentaţia noastră zilnică.

Principiul varietăţii

Prima regulă de importanţă maximă pentru alimentaţia noastră este regula varietăţii. Natura înconjurătoare ne învaţă în mod intuitiv această lecţie prin diversitatea debordantă de produse alimentare care ne stau la dispoziţie. Apoi, organismul nostru, gustul are o înclinaţie firească spre alimentaţie diversificată. Regimul vegetarian monoton, unilateral, nu este un mare câştig pentru sănătate şi este neînţelept să facem economie pe seama sănătăţii. De aceea este bine să folosim ca hrană o varietate cât mai mare de cereale integrale, fructe, legume şi zarzavaturi. Varietatea trebuie să se reflecte în alcătuirea meniului pe parcursul zilei, precum şi de la o zi la alta. În acest sens deschiderea spre tradiţiile culinare sănătoase ale altor popoare este mai mult decât binevenită.

Principiul moderaţiei

O a doua regulă ce se cere respectată este moderaţia. Nu este suficient să evităm produsele cu efecte nefaste asupra sănătăţii! Trebuie să avem în vedere faptul că multe alimente sănătoase în sine, pot fi nesănătoase dacă se depăşeşte măsura. De exemplu, unii consumă cantităţi exagerate de miere, deoarece au convingerea că este un aliment "natural", "sănătos" prin excelenţă. Totuşi, realitatea este că mierea poate fi la fel de nesănătoasă ca şi zahărul dacă se consumă în cantităţi prea mari.

Principiul adaptării

Cantitatea şi felul alimentelor trebuie să fie mereu în concordanţă cu vârsta, activitatea profesională, starea de sănătate sau boală, cu anotimpul, şi alte condiţii sau stări care modelează nevoile organismului la un moment dat (de exemplu perioada de sarcină şi alăptare). Cei care muncesc mai mult, mai intens, au nevoie de calorii mai multe în timp ce persoanele sedentare trebuie să limiteze semnificativ aportul caloric. Apoi, trebuie ţinut cont şi de particularităţile fiecărui individ. Dacă o persoană are o intoleranţă la un produs, de altfel sănătos, cum ar fi de pildă varza, sau fasolea, nu înseamnă că nu va putea să-şi alcătuiască un meniu adecvat. În nutriţia raţională există reguli, dar graţie diversităţii extraordinare a produselor alimentare din natură, ele sunt deosebit de maleabile. Adaptarea la condiţiile locale vizează printre altele şi adaptarea meniului la specificul culinar dintr-o regiune sau alta.

Principiul progresivităţii

Alimentaţia este o problemă complexă, are multe componente şi foarte multe laturi. De aceea schimbarea ei trebuie să fie totdeauna progresivă. Schimbările trebuie introduse treptat şi planificat. Este nevoie de timp pentru informare şi înţelegerea raţională a schimbărilor necesare. Apoi, este nevoie de timp pentru găsirea de soluţii practice, pentru adaptarea la particularităţile individuale sau ale familiei. Factorul economic, disponibilitatea unor produse pe piaţă şi respectiv costul lor (care le poate face inaccesibile pentru unii dintre noi) este de multe ori un factor care limitează sau încetineşte schimbările. Trecerea la o alimentaţie sănătoasă presupune de cele mai multe ori şi schimbarea gustului, iar educarea sau reeducarea gustului presupune timp. Însă, merită încercat!