Procesarea deşeurilor medicale, o afacere ţinută 'la secret'
Spitalele româneşti nu au bani suficienţi pentru a-şi arde gunoaiele în crematoriile ecologice şi din acest motiv primesc amenzi uriaşe de la Garda de Mediu. Problema deşeurilor medicale periculoase este veche şi departe de a fi rezolvată.
IF... cu premeditare
Conform normelor europene în domeniu, unităţile sanitare sunt obligate să-şi depoziteze deşeurile în condiţii speciale şi să le ardă numai în incineratoare ecologice. În România nu există decât câteva incineratoare ecologice funcţionale şi două sterilizatoare autorizate. Cele şase firme care deţin instalaţii de ardere autorizate sunt: SC Mondeco, SC Eco Fire Sistems, SC Guardian, SC Pro Air Clean, SC IF Tehnologii şi Iridex Group Import Export. Aceste firme au incineratoare "ecologice" în Suceava, Constanţa, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti. La Cluj-Napoca a apărut, în 2006, firma SC IF Tehnologii SRL, specializată pe arderea deşeurilor medicale periculoase. IF Tehnologii are una dintre cele patru instalaţii de acest gen din ţară care respectă normele din domeniu. Întrucât singurul incinerator ecologic din zonă este cel al firmei IF Tehnologii, unităţile spitaliceşti din judeţele apropiate sunt obligate să încheie contracte cu firma amintită.
"Bombe" ecologice
Deşeurile care provin din cabinetele medicale sau din spitale pot fi socotite adevărate "bombe ecologice". Infecţia cu HIV/SIDA şi hepatita C nu sunt decât două dintre bolile care pot fi răspândite în urma unei proaste gestionări a resturilor medicale periculoase. Deşeurile medicale trebuie să aibă un regim special de colectare şi de distrugere. Spitalele produc deşeuri care sunt asemănătoare celor menajere, precum şi deşeuri periculoase, în care sunt cuprinse deşeurile anatomopatologice (de exemplu, organele) şi deşeurile infecţioase (cum ar fi seringile sau bandajele îmbibate cu sânge). Fiind atât de puţine, crematoriile care corespund standardelor UE pot face cu greu faţă miilor de tone de deşeuri provenite din spitale, cabinete medicale şi chiar frizerii. Unităţile spitaliceşti din Bihor, dar şi din alte judeţe, sunt nevoite să suporte, pe lângă costul impus de colectarea deşeurilor, şi transportul suplimentar până la incineratoarele "ecologice", care se află la distanţe apreciabile.
Stericare, Europlus, Ekobyo...
În ce priveşte situaţia deşeurilor medicale din judeţul nostru, dr. Dorel Ţârţ, purtătorul de cuvânt al ASP Bihor, ne-a declarat: "Ordinul comun al MMGA şi MSP nr. 698/940/2005 privind aprobarea Criteriilor de evaluare a echipamentelor de neutralizare prin sterilizare termică a deşeurilor rezultate din activitatea medicală prevede că 'procesul de neutralizare a deşeurilor medicale periculoase, acceptat până la data de 31.12.2008, este numai sterilizarea termică, concomitent cu utilizarea instalaţiilor de incinerare existente şi a celor care vor fi achiziţionate, în conformitate cu Strategia naţională de gestionare a deşeurilor şi cu Planul de implementare a Directivei 76/2000 privind incinerarea deşeurilor. În judeţul Bihor, în vederea implementării Directivei 76/2000/CE, toate crematoriile din spitale s-au închis până la data de 31.12.2004. Menţionăm că începând cu 01.01.2007, activitatea incineratorului ecologic din incinta Spitalului Clinic de Copii 'Dr. Gavril Curteanu' Oradea, aflat în administrarea SC Befoco SRL, a fost sistată. În judeţul Bihor funcţionează următoarele societăţi comerciale care au ca obiect de activitate colectarea şi eliminarea deşeurilor medicale periculoase: SC Stericare România SRL (fost SC Befocco SRL), SC Europlus Grup SRL, SC Ekobyo SRL, ele desfăşurând numai activităţi de colectare şi transport a deşeurilor periculoase de pe teritoriul judeţului Bihor. Menţionăm că în Bihor nu există operatori economici autorizaţi care să neutralizeze deşeurile periculoase medicale."
Un secret bine păzit
Deşi dr. Ţârţ nu a precizat unde sunt incinerate deşeurile de la unităţile sanitare din Bihor, din informaţiile pe care le deţinem de la surse din cadrul spitalelor orădene, rezultă că unele dintre aceste unităţi au contracte cu firma de neutralizare a deşeurilor din Timişoara, iar altele, cu cea din Cluj-Napoca.
În ce priveşte cantitatea de deşeuri medicale la nivelul judeţului, purtătorul de cuvânt al ASP Bihor a precizat: "Cantitatea de deşeuri infecţioase periculoase colectate de pe teritoriul judeţului Bihor pe anul 2007 a fost de circa 163,5 tone.".
Referitor la tariful decontat pentru "eliminarea finală" a deşeurilor medicale periculoase, dr. Ţârţ spune că acesta "este negociat între conducerile unităţilor medicale şi operatorii economici care colectează deşeurile, precum şi între operatorii care colectează deşeurile periculoase şi operatorii care efectuează incinerarea". Nu a fost menţionat niciun tarif, întrucât acesta e un secret bine ferit de ochii presei, pentru că, de regulă, fiind vorba de banii publici, preţul e astfel stabilit încât toţi cei implicaţi să aibă de câştigat. De pierdut au doar contribuabilii şi bolnavii, care nu înţeleg unde se risipesc sutele de milioane de euro alocate anual pentru Sănătate...
Aceste firme de incinerare care detin monopolul pe o piata destul de ofertanta modifica tarifele dupa bunul plac: la Cluj tariful anual pentru colectarea deseurilor pentru un cabinet medical a crescut de 2,5 ori!!!!