Activitatea de vaccinare anti-Covid pentru Etapa I se extinde pe tot teritoriul României. Astfel, începând de luni se deschid aproape toate centrele de vaccinare din țară unde sunt vaccinate cadrele medicale.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 anunță că începând de azi se deschid peste 90% din cele 376 de centre de vaccinare care deservesc personalul medical și personalul din centrele medico-sociale.

Pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare, ieri a început distribuirea a peste 36.000 de doze de vaccin solicitate de centrele de vaccinare existente în fiecare județ.

Conform instrucțiunilor, direcțiile de sănătate publică județene centralizează necesarul de vaccinuri din toate centrele de vaccinare arondate și îl transmit, până în ora 13.00 a zilei anterioare vaccinării propriu-zise, către Centrul regional de stocare de care aparțin.

Centrul regional de stocare pregătește, în vederea distribuirii, cantitatea de vaccinuri necesară, potrivit solicitărilor primite și o distribuie, în consecință, către DSP-uri, respectiv centrele de vaccinare, precizează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19.

 

Noua tulpină britanică

Prezența noii tulpini a Covid-19 din Marea Britanie nu este confirmată în România. Precizarea vine de la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) după ce o persoană suspectă a fost internată la Institutul Matei Balș.

Reprezentanții DSU susțin că până în prezent în România nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu noua tulpină a virusului SARS CoV-2.

„În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină. Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat. Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini”, scrie în precizarea de presă facută de DSU.

Precizarea DSU a sosit la puțin timp după ce Ministerul Sănătății din România a avut un mesaj similar.

La Institutul Matei Balș o persoană este suspectă că s-a infectat cu noua tulpină a Covid-19 din Marea Britanie. Potrivit lui Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la Matei Balș, în laboratorul de genetică al institutului două probe au avut rezultate la reacția de amplificare diferite față de cele cunoscute până acum, iar zilele următoare să va face secvențierea, care va confirma sau infirma suspiciunea.