Pentru întărirea organismului şi păstrarea sănătăţii se poate face o cură de 2-3 săptămâni cu suc de roşii. Roşiile conţin 90 la sută apă, iar bogăţia de proteine, lipide, hidraţi de carbon, minerale şi acizi organici fac din această legumă nu numai un aliment valoros, ci şi un remediu terapeutic de excepţie. Roşiile sunt remineralizante, revitalizante, digestive, stimulatoare ale secreţiei de suc gastric şi pancreatic, diuretice, dezintoxicante şi alcalinizante ale sîngelui. Ele au rol de dizolvant uric şi eliminator al ureei. Sunt recomandate în astenii, inapetenţă, ateroscleroză (contribuind la păstrarea acuităţii mintale la bătrâneţe), afecţiuni vasculare, gută, reumatism, litiază biliară, constipaţie, hipoaciditate gastrică, obezitate, hipervâscozitate sanguină, boli de ficat, insuficienţă cardiacă. Cura constă în administrarea unei căni de suc de roşii bine coapte, zilnic, pe nemâncate, timp de 3 săptămâni. În loc de suc de roşii poate fi folosită salata de roşii. Sucul de roşii poate fi amestecat cu porţii egale de suc de ţelină. În cosmetică, roşiile sunt folosite pentru curăţarea tenurilor grase, cu puncte negre şi pentru îngrijirea mâinilor. Se spală faţa cu apă caldă şi apoi se aplică o mască din roşii zdrobite (sau suc de roşii), timp de 20 minute. Se spală apoi din nou cu apă călduţă. Pentru revitalizarea tenului, seara, după spălarea feţei cu apă caldă, se pot face frecţii cu suc proaspăt sau cu o roşie tăiată în două. Se lasă aşa până dimineaţa, când se spală din nou cu apă caldă. În cazul acneei, se tamponează faţa, zilnic, de mai multe ori pe zi, cu felii de roşii proaspete şi bine coapte, timp de 3-4 săptămâni.