Protestul Federaţiei Bolnavilor de Cancer a fost soluţionat
Luni, la orele amiezii, aproximativ 300 de reprezentanţi ai Federaţiei Bolnavilor de Cancer, din toate judeţele ţării, au protestat în faţa clădirii Guvernului, împotriva proastei funcţionări a programului de oncologie. Mitingul de protest a fost urmat de o discuţie a acestora cu ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, care a aprobat o parte dintre revendicările formulate de liderii federaţiei.
După ce timp de aproximativ două săptămâni bolnavii de cancer nu şi-au mai putut obţine medicamentele care până de curând se eliberau de la farmaciile cu circuit închis, federaţia care le reprezintă interesele a depus luni, după miting, o listă de revendicări cu nouă puncte, care a urmat unei scrisori adresate anterior de către acesta, ministerului de resort.
Ministrul a promis că, până în data de 18 mai a.c., se va constitui un grup de lucru format din noua Comisie de oncologie a MSP, din reprezentanţi ai ministerului, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi ai Federaţiei Bolnavilor de Cancer. În următoarele trei luni, Comisia de oncologie, care va lucra bilunar, va analiza modul în care se derulează programul de cancer, va propune corecţii şi măsuri ca acest program să fie cât mai aproape de pacient şi, dacă va considera necesar, va propune o serie de acte administrative pe care MSP să le ia tocmai pentru ca lucrurile să intre în normal. Ministrul a mai promis diminuarea birocraţiei în ceea ce priveşte acordarea tratamentului bolnavilor de cancer, urmând ca grupul de lucru să găsească noi modalităţi de realizarea a acestuia. Grupul de lucru va contribui, de asemenea, la restructurarea sistemului de oncologie, în cadrul căruia vor exista trei institute de profil: unul la Iaşi, care urmează să se înfiinţeze în curând, pe lângă cele două existente deja: la Bucureşti şi Cluj. Până la data de 30 iunie a.c., grupul de lucru trebuie să facă o serie de propuneri în ceea ce priveşte reorganizarea sistemului de oncologie, inclusiv îmbunătăţirea tratamentului în ambulator a bolnavilor. De asemenea, de la 1 iunie, va intra în funcţiune Registrul naţional de cancer, care va permite o evidenţă clară a numărului de bolnavi. Pe agenda grupului de lucru se va afla şi elaborarea unei strategii care să prevadă realizarea şi reactualizarea protocoalelor terapeutice care se practică în oncologie, programe de reabilitare şi reintegrare psiho-socială a bolnavilor de cancer, un screening naţional, programe de informare şi de educare a populaţiei, o strategie de creştere a prevenţiei în domeniul oncologic, funcţionarea corectă a registrelor naţionale de cancer.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.