Evoluția numărului îmbolnăvirilor prin infecții acute respiratorii în Bihor se află între limitele intervalului de valori specific sezonului (așteptat). În acest sezon, din 20 probe trimise, au fost confirmate virusologic în județul Bihor șapte cazuri de gripă, din care un caz de Flurona.

Săptămâna trecută a fost confirmat în Bihor primul caz de Flurona (co-infecție virus gripal și virus SARS-CoV-2), la o persoană de sex feminin în vârstă de 73 ani, care la debut a avut o formă medie de îmbolnăvire, fiind internată în prezent la Secția de cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 16-22 ianuarie, au fost raportate 3.744 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în scădere față de săptămâna precedentă (5.992 cazuri), valoarea fiind mai mică față de săptămâna similară din sezonul anterior (4.103 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2021/2022). Din cele 3744 cazuri au necesitat internare 43 cazuri.

Au mai fost raportate și 967 de cazuri de pneumonie și bronhopneumonie, în scădere față de săptămâna precedentă (1.277 cazuri), valoarea fiind mai mare față de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (607 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2021/2022). Din cele 967 de cazuri au necesitat internare 118 cazuri.

În acest sezon DSP Bihor a primit de la Ministerul Sănătății 22.795 doze de vaccin gripal în vederea imunizării antigripale gratuite a persoanelor la risc. Până la data de 25 ianuarie au fost administrate 22.753 de doze de vaccin gripal.

 

Cum pot fi prevenite infecțiile respiratorii

DSP Bihor recomandă populației, pentru prevenirea infecțiilor acute ale căilor respiratorii, optimizarea regimului de viață și activitate prin alimentație corespunzătoare (în special fructe și legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciții fizice moderate, evitarea surmenajului fizic și intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool și exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola). Se mai recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă și săpun, în special în situații de participare la activități publice (locul de muncă, școală, unități de alimentație publică). În caz de tuse sau strănut este importantă folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosință care previn răspândirea picăturilor potențial infectate în mediul ambiant. După folosire batistele trebuie aruncate la coșul de gunoi. Evitarea aglomerațiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări) poate avea un impact pozitiv, deoarece există un risc mare de transmitere a infecțiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenții cauzali ai infecției între momentul infectării și apariția primelor manifestări de boală. În caz de participare la evenimente publice cu un număr mare de persoane se recomandă purtarea măștii de protecție pentru scăderea riscului de contactare a infecțiilor acute ale căilor respiratorii.

O altă măsură recomandată este autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreții nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât și anunțarea, în cel mai scurt timp posibil, a medicului de familie privind simptomele în vederea planificării la o consultație pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare. Importantă este și evitarea automedicației și a consumului nejustificat de antibiotice.

Cei care se îmbolnăvesc se pot adresa centrelor de evaluare și de permanență, organizate la nivelul județului Bihor. Lista lor este disponibilă pe dspbihor.gov.ro.