Se fac cure de minimum 30 de zile cu aceste plante preparate fiecare sub formă de tinctură 10 la sută. Pentru utilizare, tincturile se amestecă în părţi egale. Se ia o linguriţă din amestecul de tincturi în 100 ml de apă, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. Fitoterapia mai recomandă în aceste cazuri cura cu macerat de vâsc: o lingură plină cu vâsc (ramuri tinere şi frunze uscate, bine mărunţite) se înmoaie în 250 ml apă rece, se amestecă bine şi se lasă la macerat 12 ore. Ulterior se poate încălzi puţin şi se strecoară prin tifon. Se bea câte o jumătate de cană înainte şi după masă, dimineaţa, la prânz şi seara, timp de 6 săptămâni, o dată pe an. Se foloseşte doar vâscul de măr. O infuzie anticolesterol (prin înăbuşire timp de 10-15 minute) se prepară din 2 linguri frunze de mesteacăn, uscate şi mărunţite, la o cană cu apă clocotită. Se beau 1-2 căni/zi. Amestecuri din plante pentru ceaiuri hipocolesterolemiante: * frunze de anghinare (3 părţi), frunze de mesteacăn (2 p), urzică (2 p), păpădie (1 p) şi măceşe (1 p) - infuzie din 1 linguriţă amestec la cană, se beau câte 1-2 l/zi; *anghinare, fructe de ienupăr şi măcriş, în părţi egale - infuzie, 3 căni/zi. Desigur că, pentru scăderea colesterolului din sânge, cât şi pentru evitarea formării şi depunerii lui pe pereţii arterelor, este bine ca, în alimentaţie, să se introducă soia, măsline, afine, coacăze negre, struguri roşii (indicat este şi vinul roşu), germeni de porumb, ţelină, păstîrnac, pătrunjel, morcov, varză, ceapă, usturoi, lămâi şi alune.