Remedii naturale pentru combaterea hiperacidităţii gastrice
Îmbolnăvirile de tip gastrită hiperacidă sau de ulcer stomacal şi duodenal se caracterizează prin regurgitări acide şi arsuri însoţite de dureri datorită hiperacidităţii sucului gastric.
Pentru aceste afecţiuni este necesar să se recurgă la un regim alimentar din care să nu lipsească mazărea, cartoful, iar ca remedii fitoterapeutice sunt recomandate infuziile din rădăcină de lemn dulce, coajă de stejar, frunze de răchitan, flori de salcâm, gălbenele. Este necesară precizarea că infuziile de lemn dulce nu se recomandă hipertensivilor. Stările de stres trebuie evitate, iar în timpul zilei şi seara se va consuma un ceai calmant, deoarece componenta nervoasă întreţine arsurile şi durerile de stomac. Rezultate foarte bune în cazul ulcerului gastric şi duodenal se obţin dacă se consumă un amestec, în părţi egale, din coada calului, talpa gîştei, pătlagină, flori de salcâm şi sunătoare. Coada calului este diuretică şi, prin această calitate, este benefică în tratamentul ulcerului. Talpa gâştei este un calmant nervos şi, de aceea, este utilă fiind cunoscut că stresul declanşează crizele de hiperaciditate. Zeama de varză conţine mucilagii care constituie un pansament gastric excelent, prin vitamina U conţinută. Se bea câte un pahar, dimineaţa, pe stomacul gol. În hiperaciditate gastrică pot fi folosite şi alte plante, cum ar fi frunzele de zmeur, tătăneasă, merişor, rădăcină de obligeană. Merişorul nu se administrează în timpul sarcinii. Ceaiurile diuretice şi gastrice, din magazine şi farmacii, sunt de asemenea recomandate. Sunt utile şi vitaminele B1, B6, C şi D. Nu trebuie uitată mişcarea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.