Oradea a fost ieri gazda campaniei "Spune DA! Susține donarea de organe", un eveniment care a cuprins o conferinţă a celor care au beneficiat de transplanturi şi a medicilor care se ocupă de acest domeniu, discuţii pe Corso cu orădenii cu privire la donarea de organe şi aprinderea unor lumânări în memoria celor care au decedat şi au fost de acord să dăruiască viaţă altora.

Conferinţa a avut loc după ora 10.00 la Camera de Comerț și Industrie Bihor şi a beneficiat de prezenţa preşedintelui Asociației Transplantaților din România - Gheorghe Tache, a coordonatorului judeţean pe transplant - Carmen Pantiş, a managerului Spitalului Municipal - Claudia Cladovan, a fostului Ministru al Sănătăţii - Ladislau Ritli şi a deputatului Florica Cherecheş. "În fiecare an încercăm să facem diferite proiecte pentru a-i ajuta pe oameni să înţeleagă importanţa donării de organe. Salvarea unor vieţi se poate îndeplini prin existenţa specialiştilor care să se ocupe de partea tehnică, a celor care înţeleg necesitatea acestui act, dar şi a şansei şi a lui Dumnezeu pentru cel care este aproape de moarte. După conferinţă vom forma grupuri mici de voluntari şi vom merge să vorbim cu oamenii pe strada Republicii pentru a-i face să înţeleagă că sănătatea poate oferi surprize oricui, chiar şi celor care astăzi spun NU donării de organe. Ce vor face dacă se vor afla mâine în locul unui om aflat pe marginea prăpastiei, care are nevoie de organe?", a spus Gheorghe Tache, care a fost moderatorul conferinţei.

Puterea exemplului

Medicul Carmen Pantiş a vorbit despre începutul activităţii ei la Oradea şi despre cât de greu a fost să ducă municipiul pe primul loc în ţară la numărul de donatori. "A fost o muncă de pionierat care a început în 2008. Am avut noroc de sprijinul medicului Gheorghe Carp şi al altor colegi şi de ajutorul celor doi miniştrii Cseke Attila şi Ladislau Ritli, care au pus umărul la situaţia de acum. Anul trecut au fost 135 de donatori la nivel naţional, dar în următoarea perioadă trebuie să ajungem la peste 300 de persoane pentru a fi în rând cu ţările din Europa", a spus Carmen Pantiş. Foarte importantă în această situaţie a fost Biserica, instituţie care i-a îndemnat pe oameni să treacă de prejudecăţi, lucru subliniat de Rajna Jozsef de la Caritas Catolica Oradea, dar şi de managerul Spitalului Municipal, Claudia Cladovan. "Ne bucură efortul făcut de colegii noştri în acest domeniu, dar trebuie să facem mai mult. În prezent avem în evidenţă 90 de pacienţi care au nevoie de transplant renal şi 2 pacienţi pe transplant de plămâni care nu se poate face în România. Pe transplant medular avem copii care sunt deja la liceu, lucru care ne bucură enorm. Cred sincer că pediatria orădeană ar putea face mai multe pentru copiii ei", a spus Claudia Cladovan. Ladislau Ritli a îndemnat societatea civilă să se implice mai mult şi să lupte împotriva prejudecăţilor cu privire la donarea de organe, fiind completat şi de deputatul Florica Cherecheş. "Vă felicit pentru iniţiativa de a înfiinţa această asociaţie a transplantaţilor. Cred că oamenii care au trecut printr-o astfel de experienţă au datoria să povestească măcar despre cazul lor. Eu personal, după această conferinţă, mă voi duce la un notar şi îmi voi face acte pentru a deveni donator. La ce bun să te duci din lumea asta cu organe care ar putea folosi celorlalţi. Nu este un sacrilegiu, ci un act de dragoste sublimă. Cred însă că doar cei care trec printr-o astfel de încercare pot fi mesageri credibili ai acestei cauze", a spus Florica Cherecheş.