Sănătatea pacienţilor rămâne în piuneze cât timp stetoscopul medicilor stă atârnat în cui
Medicii de familie se ţin tare pe poziţii şi refuză, în continuare, să elibereze reţete compensate şi gratuite. Încă de ieri dimineaţă, pacienţii orădeni care s-au dus la cabinetul medicului de familie au fost informaţi, de la intrare, printr-un afiş pe care scrie negru pe alb că "începând cu 1 aprilie, se vor acorda consultaţii tuturor pacienţilor asiguraţi, DAR NU se vor elibera reţete compensate, bilete de trimitere şi concedii medicale".
Scandalul a izbucnit la sfârşitul lunii trecute, când a expirat contractul cadru încheiat anul trecut cu Casa de Asigurări. Medicii de familie din întreaga ţară se află, de atunci, pe un butoi de pulbere care riscă să sară în aer, dacă autorităţile nu reconsideră prevederile noului contract cadru. Astfel, pacienţii care s-au dus ieri la medicul de familie pentru reţete gratuite sau compensate, concedii sau bilete de trimitere au aflat cu stupoare că nu le pot primi. Pe uşile cabinetelor tronează afişe care explică motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie. "În urma consultaţiilor se vor elibera doar reţetele simple. Vă rugăm să păstraţi bonul de la farmacie şi să faceţi o cerere la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru decontarea medicamentelor. Motivele pentru care medicii de familie nu semnează noul contract cadru sunt: limitarea numărului de consultaţii la 20 pe zi, restul fiind contra cost (la pacientul cu numărul 21 investigaţia va fi contra cost), scăderea drastică a veniturilor cabinetului de medicină de familie, Ministerul Sănătăţii şi CNAS fiind de părere că vom compensa cu plata consultaţiilor, introducerea coplăţii de la 1 iulie şi a plafonului la medicul de familie", este mesajul comun al medicilor de familie orădeni, transmis prin intermediul afişelor. Medicul de familie Mircea Dumitrescu opinează că, în conformitate cu noul contract cadru propus, un cabinet de medicină primară nu va reuşi să se descurce, din punct de vedere financiar, dat fiind faptul că majoritatea funcţionează în regim de stat. "Vor să ne dea un buget mai mic, dar cheltuielile să rămână aceleaşi. Reprezentanţii autorităţilor centrale sunt de părere că un cabinet de medicină primară se va descurca din plata consultaţiilor neprogramate, dar suma este infimă şi doar în acte", a precizat medicul. Din păcate, cei care au de suferit sunt tot bolnavii, care au nevoie de medicamente, unele foarte scumpe şi greu de procurat contra cost. "Eu am venit cu fetiţa bolnavă şi dacă primesc o reţetă normal că nu pot să aştept până se soluţionează situaţia. Trebuie să îi cumpăr copilului meu medicamentele, chiar dacă nu am reţetă gratuită sau compensată. Nu le pasă de bolnavi şi, din păcate, mergem din rău în mai rău", mărturiseşte Edith M.
Reprezentanţii medicilor de familie au participat ieri la o întâlnire cu cei ai Ministerului Sănătăţii, la finalul căreia au anunţat că negocierile vor continua şi astăzi şi că, dacă se va ajunge la un acord, se va încheia un protocol, iar de mâine, se va relua eliberarea reţetelor compensate şi gratuite.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.